ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΕ ΤΑΞΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ, τα βασικά…!

Πριν από λίγες μέρες μπήκες για πρώτη φορά σε τάξη νηπιαγωγείου! Πόσο δυνατά χτύπησε η καρδιά σου, αλήθεια; Χίλια κι άλλα τόσα συναισθήματα συμπυκνωμένα! Μπορεί να ήταν όλα μια …καταστροφή! Αλλά μπορεί τελικά οι ανησυχίες σου να μην επιβεβαιώθηκαν και να κύλησαν όλα πολύ καλύτερα από ό,τι περίμενες!

Όπως κι αν πέρασες τις πρώτες αυτές ημέρες στην τάξη του Νηπιαγωγείου  είναι σίγουρο πως έκανες το καλύτερο που μπορούσες και αυτό είναι αρκετό! Πίστεψέ με! Κι αν είχα να επιλέξω και να σου πω 3 βασικές συμβουλές όχι μόνο για τις πρώτες μέρες της εκπαιδευτικής σου σταδιοδρομίας στις τάξεις του Νηπιαγωγείου, αλλά για όλες σου τις μέρες εκεί θα σου έλεγα…

  • Να είσαι ο εαυτός σου!

Τα μικρά παιδιά αντιλαμβάνονται και επιθυμούν την …αυθεντικότητα της προσωπικότητας μας, όσο κι αν αυτό ακούγεται υπερβολικό! Μη διστάσεις να έρθεις κοντά τους,  να χρησιμοποιήσεις τα ταλέντα σου και να αναδείξεις τις θετικές πτυχές του εαυτού σου. Ειδικά στην αρχή μην παρασύρεσαι από τον τρόπο που λειτουργούν άλλοι συνάδερφοι. Επένδυσε στον εαυτό σου και χειρίσου τις καταστάσεις με τον τρόπο που σου είναι οικείος και σου βγαίνει πιο φυσικά. H προσποίηση μεγεθύνει την ανασφάλεια και τις ανησυχίες και τροφοδοτεί τον μεγάλο εχθρό, το άγχος!

 Η παρουσία σου στην τάξη δεν είναι ρόλος. Δεν υπάρχουν  συγκεκριμένες ατάκες για να πεις (και σίγουρα δεν υπάρχει υποβολέας!). Μιλάς και συμπεριφέρεσαι με την καρδιά σου και φυσικά με την κοινή λογική και την επιστημονική σου γνώση. Ούτως ή άλλως θα συνειδητοποιήσεις ότι όλα αυτά είναι αλληλένδετα και οι αποφάσεις σου με τον καιρό θα έρχονται αβίαστα χωρίς πολλή σκέψη. Θα ξέρεις πιο είναι το σωστό γιατί αυτό ορίζει το συναίσθημά σου, η λογική σου και η επιστημονική σου κατάρτιση, πάντα με πάγιο κριτήριο την ευημερία και πρόοδο των παιδιών. Απλά …αφέσου (και τα παιδιά θα σε λατρέψουν!)

  • Ανοιχτά μάτια! Ανοιχτά αυτιά!

Η περιφερειακή όραση και η περιφερειακή ακοή είναι δεξιότητες που η καλλιέργεια τους αποτελεί το άλφα και το ωμέγα της …επιβίωσης σε μια τάξη νηπιαγωγείου! Προφανώς ασχολείσαι εξατομικευμένα με κάθε παιδί ωστόσο… σε μια τάξη νηπιαγωγείου, όταν μάλιστα ο αριθμός των παιδιών μπορεί να φτάνει τα 25, η προσήλωση σου καλό θα ήταν να είναι ευέλικτη.  Την ίδια στιγμή μπορεί να συμβαίνουν πολλά γύρω σου, από διάφορες πηγές και κατευθύνσεις και οφείλεις να είσαι σε ετοιμότητα και εγρήγορση. Κάτι σαν το περισκόπιο του υποβρυχίου, θα έλεγε κανείς! Όπως αντιλαμβάνεσαι η ασφάλεια των μικρών παιδιών είναι ύψιστης σημασίας και ακολουθούν φυσικά και όλες οι υπόλοιπες ανάγκες τους στα υπόλοιπα πεδία.

  • Χιούμορ!

Μα τί σπουδαίο «εργαλείο» είναι αυτό! Ελαφραίνει την ατμόσφαιρα. Προσφέρει θετική ενέργεια. Ενεργοποιεί το ενδιαφέρον και την προσοχή. Βοηθάει στη δημιουργία σχέσεων και δεσμών. Ενισχύει τη δυναμική της ομάδας. «Ξεκλειδώνει» και «απελευθερώνει»! Και το χιούμορ εκφράζεται με χίλιους τρόπους, καθώς ούτε είμαστε όλοι χιουμορίστες, ούτε και πρόκειται να φτάσουμε στα όρια του …διασκεδαστή μέσα στην τάξη!

Μια αλλαγή στον τόνο της φωνής, έναν αστείος ήχος για τις μεταβάσεις, μια μπερδεμένη λέξη ή πρόταση στις οδηγίες, μια «λάθος» κίνηση τη «λάθος» στιγμή «κατά λάθος» (πάω να πάρω τα πινέλα και τα ψάχνω στο ..ψυγείο!) ένα αστείο αξεσουάρ ή ένα αστείο αντικείμενο (πάω να πάρω το μολύβι μου να γράψω και εμφανίζεται μια οδοντόβουρτσα!) είναι μια χαρά για την αρχή! Σίγουρα θα φέρουν χαμόγελα και γέλια που τα έχουμε όλοι τόσο μεγάλη ανάγκη, πόσο μάλλον τις πρώτες μέρες!

 

Καλή συνέχεια!

Με αγάπη,

Meleniro

(για σένα Κέλλυ!!)

(Illustration by Huseyin Sonmezay)

 

 

About Ηρώ Παπαδοπούλου

Αποφοίτησα από την Παιδαγωγική Σχολή (Τμήμα Νηπιαγωγών) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1996. Κατάγομαι από τα Ιωάννινα, όπου και εργάστηκα στην ιδιωτική εκπαίδευση από το 1996 έως το 2000. Έκτοτε ζω με την οικογένειά μου στην Κέρκυρα και εργάζομαι σε δημόσιο Νηπιαγωγείο. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο: info@meleniro.gr
Bookmark the permalink.

2 Comments

  1. Ευχαριστώ πολύ για τις υπέροχες συμβουλές! Καλή σχολική χρονιά εύχομαι με υγεία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.