Γιατί βιβλίο;

Γιατί βιβλίο… και μάλιστα στο τέλος της σχολικής χρονιάς; Τώρα δεν είναι η εποχή που “κλείνουν” τα βιβλία;

Γιατί…

Γιατί αυτή η σχολική χρονιά δεν ήταν σαν τις άλλες. Γιατί σε αυτή τη σχολική χρονιά, ανετράπησαν πολλά από αυτά που είχαμε συνηθίσει. Γιατί προέκυψαν εμπόδια που δεν τα είχαμε ποτέ υπολογίσει. Γιατί χρειάστηκε να αλλάξουμε και να προσαρμοστούμε περισσότερες φορές από αυτές, που συνήθως το κάναμε στο παρελθόν, για το καλό των παιδιών. Γιατί τα “εργαλεία” στα χέρια μας πήραν διάφορες μορφές κι οι περισσότεροι από εμάς δεν ήμασταν και οι καλύτεροι “τεχνίτες”! 

Ναι αλλά… γιατί βιβλίο;

Γιατί το βιβλίο… ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΕΚΕΙ! Όσα κι αν άλλαξαν στην τάξη, όπως κι αν άλλαξαν, το βιβλίο ήταν αυτό που έμεινε, για μεγάλους και μικρούς, αξία σταθερή. Πρόθυμο να βοηθήσει, να διευκολύνει, να συμπληρώσει, να χαλαρώσει, να διδάξει, να εκτονώσει, να παρηγορήσει. Να μας θυμίσει ότι κι αν “όλα τριγύρω αλλάζουνε” τελικά… “όλα τα ίδια μένουν”!

“Γιατί βιβλίο;” στην τάξη αλλά και στο σπίτι!

Το “Γιατί βιβλίο;” προκάλεσε καταιγισμό μοναδικών απαντήσεων από τα παιδιά στην τάξη, λίγο καιρό πριν. Κι εκεί προέκυψε η ιδέα να οργανωθούν λιγάκι αυτές οι απόψεις των παιδιών ώστε να κατανοήσουν τη μεγάλη ευεργεσία των βιβλίων στη ζωή μας, παντού και για πάντα. Να αρχίσει να τους δημιουργείται η ανάγκη να αποζητούν τα βιβλία, που χρειάζονται, ανάλογα με τις συνθήκες της ζωής τους ή τις ανάγκες τους.

Οπότε και μοιράσαμε τα βιβλία σε 5 κατηγορίες, όπου κάθε κατηγορία είχε μια εικόνα σύμβολο. Δηλαδή:

  1. Ένα μικρό αεροπλάνο: Γιατί με το βιβλίο… ταξιδεύω!
  2. Έναν καναπέ: Γιατί με το βιβλίο… χαλαρώνω!
  3. Ένα μολύβι: Γιατί με το βιβλίο… μαθαίνω καινούριες λέξεις!
  4. Ένα μαγικό ραβδί: Γιατί στο βιβλίο… συμβαίνουν πράγματα μαγικά!
  5. Μια παρέα μικρών και μεγάλων: Γιατί με το βιβλίο… κατανοώ τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά των ανθρώπων. 

TIPS ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΗ και για το σπίτι:

  • Χωρίσαμε τα βιβλία, που είχαμε στη διαθεσή μας, ανάλογα με την κάθε κατηγορία. Όταν λοιπόν στην τάξη εμφανιζόταν ένα αεροπλανάκι, όλοι ξέραμε πως με αυτό το βιβλίο κάπου θα ταξιδέψουμε!
  • Μεταφερόμασταν σε άλλον χώρο ή αλλάζαμε τον χώρο ανάλογα με την κατηγορία του βιβλίου. Τα βιβλία για να χαλαρώνουμε τα διαβάζαμε στην βεράντα! Τα βιβλία για να ταξιδεύουμε πάνω στο αλεξίπτωτο! Kαι λίγα φωτάκια, πιστέψτε με, έκαναν τα βιβλία πιο μαγικά!

 

Στο κλείσιμο λοιπόν της φετινής σχολικής χρονιάς, ας αποτίσουμε έναν φόρο τιμής σε αυτόν τον πιστό για όλους μας συνοδοιπόρο, συνεργάτη, φίλο. Στο βιβλίο. Και μέχρι τον Σεπτέμβη, που μας περιμένει η βιβλιοθήκη του σχολείου, ας αγοράσουμε, ας δανειστούμε, ας ανταλλάξουμε, ας ξαναδιαβάσουμε, βιβλία “μέσα σε ένα αεροπλάνο”, “πάνω σε έναν καναπέ”, “κράτώντας ένα μολύβι ή ένα μαγικό ραβδί”, μόνοι μας ή “παρέα με τους δικούς μας ανθρώπους”.

Καλό καλοκαίρι!

 

ΠΗΓΕΣ:

https://www.educatall.com/page/946/Appreciating-books.html

Εικόνα: Katya Speranskaya Illustrator

About Ηρώ Παπαδοπούλου

Αποφοίτησα από την Παιδαγωγική Σχολή (Τμήμα Νηπιαγωγών) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1996. Κατάγομαι από τα Ιωάννινα, όπου και εργάστηκα στην ιδιωτική εκπαίδευση από το 1996 έως το 2000. Έκτοτε ζω με την οικογένειά μου στην Κέρκυρα και εργάζομαι σε δημόσιο Νηπιαγωγείο. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο: info@meleniro.gr
Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.