
Κάθε οικογένεια με μικρά παιδιά, μπορεί να φτιάξει μια “Σπιτική Παρεούλα” με άρωμα Νηπιαγωγείου! Τώρα που όλοι “Μένουμε σπίτι” έχουμε όλο τον χρόνο να την ετοιμάσουμε, να τη δοκιμάσουμε, κι αν μας αρέσει να …την φτιάχνουμε και να την απολαμβάνουμε κάθε μέρα, κι από λίγο!
Μικροί και Μεγάλοι λοιπόν ετοιμαστείτε και σημειώστε τις οδηγίες για την τέλεια Σπιτική Παρεούλα… στην κουζίνα! (όπως καταλάβατε έπονται και τα επόμενα δωμάτια του σπιτιού και όχι μόνο!!)
Πάμε λοιπόν στο Ντουλάπι της Κουζίνας! Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν εκεί …αρκετά σακουλάκια με όσπρια! Ε λοιπόν με αυτά θα ασχοληθούμε! Όμως προσοχή, όχι μεγάλες ποσότητες, γιατί το φαγητό δεν είναι παιχνίδι και ειδικά στις ημέρες που “Μένουμε Σπίτι” δεν πρέπει να σπαταλάμε τις προμήθειες μας…
…πως τα Όσπρια μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι μας!
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
- Ποιος είναι ο πιο γρήγορος; Βάζουμε ίση ποσότητα από όσπρια σε μπολάκια μπροστά από κάθε παίκτη (καλύτερα όχι φακές σ’αυτό το παιχνίδι!). Επίσης ο καθένας κρατάει και μια σακουλίτσα. Με το σύνθημα οι παίκτες ρίχνουν τα όσπρια στη σακουλίτσα τους πιάνοντας τα όμως ένα ένα κι όχι με τη χούφτα! Νικητής ο πιο γρήγορος.
- Ποιος έχει τα περισσότερα; Βάζουμε σε ένα ταψάκι μια ποσότητα από ένα είδος οσπρίων (και πάλι καλύτερα όχι φακές!) Οι παίκτες με το σύνθημα ρίχνουν ένα ένα όσπρια στη σακουλίτσα τους μέχρι να αδειάσει το ταψάκι. Στο τέλος μετρούν τα όσπρια στη σακούλα τους. Νικητής όποιος έχει τα περισσότερα.
- Έχω καλό σημάδι; Πετάω από μια απόσταση ένα ένα διάφορα όσπρια, σε μια λεκανίτσα πάνω στο τραπέζι.
- Χτυπάω και σπρώχνω με τα δάχτυλό μου ένα φασόλι ή ρεβίθι και προσπαθώ να το φτάσω από τη μια μεριά του τραπεζιού στην άλλη. / Το ίδιο με 2 παίκτες για μεγαλύτερο ενθουσιασμό!
- Βάζω όσπρια στη σειρά στο τραπέζι και από κάποια απόσταση χτυπάω με το δάχτυλο μου ένα όσπριο με δύναμη για να φτάσει ως τη γραμμή. Όποιο όσπριο της σειράς κουνηθεί από τη θέση του το παίρνω. Αν παίζω με αντίπαλο στο τέλος μετράμε τα όσπρια μας και νικητής είναι εκείνος που έχει τα πιο πολλά. Άλλος τρόπος, ορίζουμε βαθμούς για κάθε όσπριο (1 τα φασόλια, 2 τα ρεβύθια κλπ.) και νικητής αυτός που έχει τους περισσότερους βαθμούς.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ / ΜΟΥΣΙΚΗ
- Παιχνίδια με ήχους: Βάζουμε διαφορετικά είδη οσπρίων ή και ρύζι ή μικρά μακαρόνια, σε μπολάκια με καπάκι (μεγάλα, μικρά, πλαστικά ή μεταλλικά ό,τι θέλετε) και ακούμε τους ήχους που βγάζουν όταν τα κουνάμε / Μπερδεύουμε τα μπολάκια και από τον ήχο μαντεύουμε τι όσπρια έχουν μέσα.
- Τραγουδάμε και συνοδεύουμε τα τραγούδια μας χρησιμοποιώντας τα μπολάκια μας ως κρουστά οργανάκια!
- Φτιάχνουμε ορχήστρα και όποιος γίνει ο μαέστρος διευθύνει την ορχήστρα και ορίζει με ποια σειρά θα παίξει ο καθένας.
- Φτιάχνουμε πάνω στο τραπέζι πρόσωπα, σπίτια, λουλούδια κλπ. Βάζοντας όσπρια στη σειρά./ Επίσης μπορούμε να κάνουμε μια μεγάλη σύνθεση με γραμμές από όσπρια που να καλύψει όλο το τραπέζι τύπου Μandala.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
- Βάζουμε λίγα όσπρια σε κεσεδάκια από γιαούρτι , πάνω σε βρεγμένο βαμβάκι. Αφήνουμε τα κεσεδάκια κοντά σε φυσικό φως και φροντίζουμε να παραμένει υγρό το βαμβάκι. Σε λίγες μέρες κάτι θα συμβεί εκεί!
- Αν θέλουμε κρατάμε ένα ημερολόγιο από το τι βλέπουμε στα κεσεδάκια κάθε μέρα. Με την ημερομηνία και μια ζωγραφιά.
- Βάζουμε ένα από τα κεσεδάκια μέσα σε ένα ντουλάπι που δεν το ανοίγουμε πολύ συχνά και δεν ασχολούμαστε με το βρεγμένο βαμβάκι. Τι θα συμβεί άραγε μετά από λίγες μέρες; Γιατί άραγε συνέβη αυτό; Αν μας ενδιαφέρει περισσότερο μαζί με κάποιον ενήλικα αναζητούμε πληροφορίες για την ανάπτυξη των φυτών. Ζωγραφίζουμε ό,τι έγινε!
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
- Ομαδοποιήσεις: Ανακατεμένα και τα χωρίζω σε ομάδες.
- Φτιάχνω ομαδούλες και μετράω ποια ομαδούλα έχει τα περισσότερα και ποια τα λιγότερα.
- Η μαμά μου γράφει αριθμούς σε χαρτάκια κι εγώ βάζω από κάτω τόσα όσπρια, όσα λέει ο αριθμός
- Φτιάχνω ομαδούλες από όσπρια, τα μετράω και γράφω από κάτω σε ένα χαρτάκι τον αντίστοιχο αριθμό.
- Βάζω μαζί (προσθέτω) ομαδούλες από όσπρια και μετράω πόσα είναι όλα μαζί (έχω 2 φασόλια, βάζω άλλα 2 πόσα είναι όλα μαζί). Με όριο το 10.
- Βγάζω (αφαιρώ) όσπρια από μια ομαδούλα και μετράω πόσα μου έμειναν (έχω 3 φασόλια, βγάζω 2, πόσα μου έμειναν.
- Βάζω τα φασόλια στη σειρά πάνω σε γραμμές που μου σχεδίασε ένας μεγάλος, σε χαρτί (ευθείες, καμπύλες, σχήματα κλπ.)
ΓΛΩΣΣΑ
- Αναζητώ με κάποιον μεγάλο και ακούω την ιστορία του Τζακ και της μαγικής φασολιάς, αν δεν υπάρχει κάπου στα βιβλία μου / Ζωγραφίζω ο,τι μου άρεσε από αυτή την ιστορία.
*ΔΕΝ ΠΕΤΑΩ τα όσπρια που χρησιμοποίησα! Τα βάζω σε σακουλάκια, τα αφήνω στο ντουλάπι μου, για να παίξω ξανά!
*ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΩ μια ωραία σουπίτσα από όσπρια, και δεν λέω «Μπλιαχ!», γιατί τα όσπρια μου απέδειξαν ότι μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι μου!
Καλή διασκέδαση!
Μένουμε σπίτι και περνάμε καλά!
και …όλα θα πάνε καλά!