
Ήχοι και Ακοή – Ακούω με προσοχή!
ΣΤΟΧΟΙ:
Καλλιέργεια των ακουστικών δεξιοτήτων, γεγονός που θα βοηθήσει τα παιδιά στην καλλιέργεια βασικών δεξιοτήτων όπως:
-ανάπτυξη προφορικού λόγου
-ανάπτυξη της ακουστικής αντίληψης, που είναι βασική για την κατάκτηση της ανάγνωσης
-ανάπτυξη της ικανότητας να ακολουθούν προφορικές οδηγίες
-ανάπτυξη των κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων
Αλλά και στη Μουσική:
-να διακρίνουν διάφορους ήχους και να τους συσχετίζουν με το περιβάλλον από το οποίο προέρχονται.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΗΧΩΝ
- Για άκου! Λέμε στα παιδιά ότι μέχρι που να ακούσουν τον ήχο από τα κουδουνάκια (ή ξυπνητήρι στο κινητό) πρέπει να ακούσουν με ησυχία και προσοχή τι ακούγεται στην τάξη. Στη συνέχεια: ο καθένας λέει τί ήχους άκουσε / Επαναλαμβάνουμε τη δραστηριότητα μόνο που τώρα τα παιδιά ζωγραφίζουν τους ήχους που άκουσαν και από που προέρχονται αυτοί.
- Ο Ήχος της Ημέρας: Κάθε μέρα στο ημερολόγιο ένα παιδί ζωγραφίζει έναν ήχο και την πηγή του από ό,τι ακούγεται γύρω του.
- Τι ακούς; Ένα παιδί με κλειστά μάτια. Κάποιος κάνει έναν ήχο συνηθισμένο στην τάξη πχ. Τραβάει ένα καρεκλάκι, ρίχνει στο πάτωμα έναν μαρκαδόρο κλπ. Το παιδί με τα κλειστά μάτια καλείται να πει τι ήταν αυτό που άκουσε.
- Ποιο από τα 3; Ένα παιδί γυρίζει την πλάτη στον κύκλο. Στο κέντρο τοποθετούμε 3 αντικείμενα της τάξης. Πρέπει να βρει ποιο από τα 3 αντικείμενα παρήγαγε τον ήχο που άκουσε.
- Ποιοι ήχοι ταιριάζουν; Βάζουμε σε κουτάκια, ποτηράκια κλεισμένα απλά με ένα χαρτόνι ή καλύτερα σε άδειες θηκούλες από αυγά kinder, διάφορα μικρά αντικείμενα που όταν κουνήσουμε το κουτάκι θα παράγεται ένας ήχος. Βάζουμε σε δυο κουτάκια ίδια μικρά αντικείμενα κι έτσι φτιάχνουμε ζευγάρια με κουτάκια που παράγουν τον ίδιο ήχο. Φτιάνουμε τουλάχιστον 4 ζευγάρια. Μπερδεύουμε τα κουτάκια και τα παιδιά κουνώντας τα πρέπει να βρουν ποια ζευγάρια παράγουν τον ίδιο ήχο. Το παιχνίδι αυτό μπορούν να το παίξουν τα παιδιά μόνα του ή σε ζευγάρια ή και όλα μαζί ./ Επίσης μπορούν να μπουν όλα τα ποτηράκια στη σειρά και να παίξουν με τη σειρά memory με ήχους./ Μπορούν επίσης να μοιραστούν τα ποτηράκια και να βρουν το ζευγάρι τους που έχει το ποτηράκι από το οποίο ακούγεται ο ίδιος ήχος.
Μαθαίνω να ακολουθώ ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ!
- Η Κυρία είπε! Η νηπ. δίνει μια (και στη συνέχεια 2 ή και 3 μαζί) εντολή για να κάνουν μια κίνηση τα παιδιά: Πιάσε τη μύτη και χοροπήδα ψηλά κλπ. / Δίνει εντολές αλλά άλλα δείχνει και άλλα κάνει π.χ. λέει ακούμπησε τα γόνατα κι εκείνη να ακουμπάει τα αυτιά!
- Άκου και χτίσε! Στον κύκλο τα παιδιά με τη σειρά τοποθετούν σε μια κατασκευή τόσα και όποια ξύλινα τουβλάκια υποδεικνύει η νηπ. στη θέση που θα υποδείξει. Στο τέλος προσπαθούν να ζωγραφίσουν το δημιούργημά τους.
- Άκου και θυμήσου! Στον κύκλο το προφορικό παιχνίδι «στη βαλίτσα μου θα βάλω» όπου κάθε παιδί πρέπει να βάλει κάτι στη βαλίτσα του και ο επόμενος να θυμηθεί όλα τα προηγούμενα συν το δικό του.
- Άκου και ζωγράφισε! Η νηπ. ζωγραφίζει κάτι απλό στο χαρτί της χωρίς να τη βλέπουν τα παιδιά. Στη συνέχεια δίνει οδηγίες στα παιδιά για να ζωγραφίσουν το ίδιο. Στο τέλος τι ζωγράφισε ο κάθενας;
- Ζωγραφική με οδηγίες:
-Γράψε το όνομά σου δίπλα στο αστέρι
-Ζωγράφισε ένα αγόρι στην κάτω γωνία
-Ζωγράφισε ένα καπέλο στο κεφάλι του αγοριού
-Ζωγράφισε έναν ήλιο στην πάνω γωνία
-Ζωγράφισε 2 σύννεφα στον ουρανό
-Ζωγράφισε ένα δέντρο στην κάτω γωνία απέναντι από το αγόρι
-Χρωμάτισε την εικόνα
-Διάλεξε ένα όνομα από τα αγόρια της τάξης και ονόμασε το αγόρι/αντέγραψε το όνομα αυτό.
- Άκου και προγραμμάτισε! Βeebot διαδρομές σε ζευγάρια. Το ένα παιδί δίνει προφορικά τις εντολές και το άλλο προγραμματίζει το beebot. Άσκηση συνεργασίας πάνω από όλα!
Πολύ όμορφη δουλειά
Συγχαρητήρια !!
Καλή Συνέχεια
Ευχαριστώ πολύ!!