Παρουσίες, απουσίες και άλλα πολλά!

Τα τελευταία χρόνια το “Παρουσιολόγιο της τάξης” δεν είναι τίποτε περισσότερο από τις  πετρούλες  των καλοκαιρινών  μας εξορμήσεων! Ωραία γέφυρα, από τις πρώτες μέρες, ανάμεσα στο σχολείο και τις διακοπές. (Και ένας τρόπος  να φυλάξουμε  λίγο καλοκαίρι, για να μας συντροφεύει  όλον τον χρόνο!)

Η διαδικασία απλή κι όμως τόσο σημαντική, σε στόχους κυρίως Μαθηματικών εννοιών, αν και όχι μόνο.

  • Έχουμε λοιπόν τα ονόματα των παιδιών γραμμένα από τη μια πλευρά της κάθε πέτρας και από την άλλη το αρχικό τους γράμμα, και η βασική καθημερινή δραστηριότητα είναι να βγάζουμε τις πέτρες από το καλαθάκι τους , να τις απλώνουμε στον κύκλο των παιδιών, το καθένα να βρίσκει την πέτρα με το όνομά του και να την ξαναβάζει μέσα στο καλαθάκι. Με τον τρόπο αυτό από τις πέτρες που απόμένουν μετράμε πόσα παιδιά λείπουν και βρίσκουμε (με τη βοήθεια, στην αρχή, ενός πίνακα αναφοράς με τις φωτογραφίες και τα ονόματα των παιδιών) και ποια είναι αυτά τα παιδιά.
  • Στη συνέχεια μπορούμε να μετρήσουμε: 

-Πόσα είναι όλα μαζί τα παιδιά;

-Ποια είναι περισσότερα ή λιγότερα, οι παρόντες ή οι απόντες;

-Πόσα είναι τα αγόρια και πόσα τα κορίτσια;

-Ποια είναι τα περισσότερα ή λιγότερα, τα αγόρια ή τα κορίτσια;

-Πόσα παιδιά έχουν όνομα που αρχίζει από το ίδιο γράμμα;

και σε βάθος χρόνου…

-Απλές πράξεις πρόσθεσης ή αφαίρεσης τύπου: έχω 2 πετρούλες και βάζω μαζί άλλες 2, πόσες έιναι όλες μαζί κλπ.

  • Αντιγράφουν το όνομα και το αρχικό τους γράμμα
  • Αντιγράφουν τα ονόματα των φίλων τους
  • Στο τέλος της χρονιάς χρωματίζουν στα χρώματα που επιθυμούν την πετρούλα τους και την παίρνουν για ενθύμιο μια σχολικής χρονιάς που έμοιαζε σαν …καλοκαίρι!

 

 

About Ηρώ Παπαδοπούλου

Αποφοίτησα από την Παιδαγωγική Σχολή (Τμήμα Νηπιαγωγών) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1996. Κατάγομαι από τα Ιωάννινα, όπου και εργάστηκα στην ιδιωτική εκπαίδευση από το 1996 έως το 2000. Έκτοτε ζω με την οικογένειά μου στην Κέρκυρα και εργάζομαι σε δημόσιο Νηπιαγωγείο. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο: info@meleniro.gr
Bookmark the permalink.

2 Comments

  1. Ειρηνη Γκ

    Πολύ όμορφη ιδέα γλυκιά μας ηρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.