Tα Μουσεία της πόλης μου – Οι μικροί Μουσειόφιλοι

«Τα Μουσεία της πόλης μου – Οι μικροί μουσειόφιλοι»  ήταν ένα Πρόγραμμα Μουσειακής Εκπαίδευσης για γονείς και παιδιά, που προέκυψε από το Ευρωπαϊκό Συνεργατικό Πρόγραμμα Εtwinning “Lion hunt @ the museum”, στο οποίο συμμετείχαμε τη  σχολ. χρονιά 2018-2019

Στόχος  η καλλιέργεια του ενδιαφέροντος για τα μουσεία και η αναγνώριση της μεγάλης τους αξίας, ως μέσα για δια βίου μάθηση και εκπαίδευση. Να αρχίσουν δηλαδή τα παιδιά και οι γονείς τους, να συνειδητοποιούν ότι, εκτός από το σχολείο, υπάρχουν και άλλοι χώροι, πολύ σημαντικοί, στους οποίους μπορούν να πάρουν γνώσεις αλλά και να  αναπτύξουν τη φαντασία τους, τη δημιουργικότητα τους και φυσικά την ευαισθησία τους, απέναντι στην τέχνη και τον πολιτισμό. Πιο συγκεκριμένα στους γονείς, να μειωθεί μέσα τους η αυθεντία του μουσείου, και να αποτελέσει στο μέλλον, το μουσείο, επιλογή για δημιουργική και ποιοτική απασχόληση με τα παιδιά τους.

Α΄ΜΕΡΟΣ- Επισκέψεις στα Μουσεία 

 • Κεντρική ιδέα: Το πρόγραμμα  αφορούσε ένα παιδί, κάθε εβδομάδα, όπου θα έπρεπε με τη συνοδεία ενός ενήλικα, να επισκεφθεί ένα από τα μουσεία της Κέρκυρας και να εκπονήσει  μια «σχολική εργασία» σχετικά με αυτό. Με εκ των προτέρων επικοινωνία με τις γραμματείες των μουσείων είχαμε εξασφαλίσει τη δυνατότητα ελεύθερης εισόδου, για το παιδί και τον ενήλικα  συνοδό του.

Τα Μουσεία που επιλέχθηκαν ήταν:

Μουσείο Ασιατικής Τέχνης

Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας

Μουσείο Μουσικής,Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας

Μον Ρεπό, Μουσείο Παλαιόπολης

 • Η τσάντα του μικρού Μουσειόφιλου: Ο μικρός Μουσειόφιλος της εβδομάδας παραλάμβανε, εκτός από τις οδηγίες προς τους γονείς του, μια τσαντούλα που περιείχε:

1 φωτογραφική μηχανή

1 κουτί μαρκαδόρους

1 μολύβι

1 γόμα

1 ντοσιέ σεμιναρίου με 1 φύλλο εργασίας και 2 κενές σελίδες Α4

1 πλαστικό φάκελο

1 γαντόκουκλα λιοντάρι (η μασκότ του προγράμματος etwinning)

1 ταυτότητα μουσειόφιλου

 • Περιγραφή:

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

 • Να επιδείξει στην είσοδο την ταυτότητά του μουσειόφιλου
 • Να περιηγηθεί στο μουσείο
 • Να φωτογραφίσει τα εκθέματα που του έκαναν εντύπωση
 • Να φωτογραφηθεί με τον Λέανδρο (η γαντόκουκλα του Προγράμματος) εντός και εκτός μουσείου!
 • Να συγκεντρώσει, αν υπάρχει, υλικό σχετικό με το μουσείο π.χ. εισιτήρια, διαφημιστικά φυλλάδια, αφίσες κλπ. Και να τα βάλει στον πλαστικό φάκελο.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

 • Να συμπληρώσει το φύλλο εργασίας (όπου έπρεπε να γράψει το όνομα του μουσείου, να ζωγραφίσει τα εκθέματα και το έκθεμα που του άρεσε περισσότερο)
 • Να ζωγραφίσει στις λευκές σελίδες ό,τι του άρεσε από την εμπειρία του- τις καλύτερες στιγμές!

ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Να παρουσιάσει το φωτογραφικό του υλικό και να μοιραστεί με τους συμμαθητές του την εμπειρία του.

Β΄ΜΕΡΟΣ- Το Μουσείο των Μουσείων

Εικαστικό εργαστήρι με τους γονείς όπου έγιναν  κατασκευές διοραμάτων για κάθε μουσείο που επισκέφθηκαν με τα παιδιά, και όλοι μαζί φτιάξαμε «ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ»!!

 • Εικαστικό εργαστήρι-Κατασκευή διοραμάτων με χαρτόκουτα, κουτιά παπουτσιών και πολλή φαντασία!

 • Διοράματα Μουσείων:

Μουσείο Ασιατικής Τέχνης

Μουσείο Μουσικής, Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας

Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας

 

Μον Ρεπό, Μουσείο Παλαιόπολης

Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας (εκεί έγινε εκπαιδευτική επίσκεψη με το Νηπιαγωγείο)

 • Το Μουσείο των Μουσείων: όλα τα διοράματα τοποθετήθηκαν μαζί στη βεράντα του Νηπιαγωγείου δημιουργώντας ένα Μουσείο με τα Μουσεία, με ελεύθερη είσοδο για όλους τους ενδιαφερόμενους!

 

…Όλα αυτά, τα υπέροχα και δημιουργικά, πραγματοποιήθηκαν στο Νηπιαγωγείο Καναλίων Κέρκυρας με την ανεκτίμητη συνεργασία της εξαιρετικής εκπαιδευτικού Ελένης Γουναροπούλου.

 

 

About Ηρώ Παπαδοπούλου

Αποφοίτησα από την Παιδαγωγική Σχολή (Τμήμα Νηπιαγωγών) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1996. Κατάγομαι από τα Ιωάννινα, όπου και εργάστηκα στην ιδιωτική εκπαίδευση από το 1996 έως το 2000. Έκτοτε ζω με την οικογένειά μου στην Κέρκυρα και εργάζομαι σε δημόσιο Νηπιαγωγείο. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο: info@meleniro.gr
Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.