“Να μετράς τη ζωή σου με τα χαμόγελα!” Το χαμόγελο, που είναι τόσο απλό και δεδομένο για τα παιδιά, κι όμως τόσο σύνθετο και δύσκολο για τους μεγάλους, πόσο σημαντικό είναι για την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη των ανθρώπων!Η παρουσία ή η απουσία του και μόνο, αποκαλύπτει πολλά για τα συναισθήματα, τις σκέψεις , την ψυχοσύνθεση τους. Φτάνει ακόμα και να καθορίζει την ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων. Είναι τρόπος έκφρασης αλλά και συνδετικός κρίκος. Αναγνωρίζοντας λοιπόν τη μεγάλη σημασία του χαμόγελου, κοιτάμε ξανά τον εαυτό μας στον καθρέφτη (βλ.Πρόσωπο και Μάτια/Μαλλιά) και εστιάζουμε αυτή τη φορά στο…στόμα!
Ο καθρέφτης από χέρι σε χέρι και:
- Ο καθένας καταρχήν παρατηρεί το στόμα του και συζητάμε σε τί χρησιμεύει το κάθε μέρος του.
- Παριστάνει κάτι που κάνει με το στόμα του π.χ. κάνει πως τρώει, πως συζητάει, πως φωνάζει κλπ.
ΠΑΙΧΝΙΔΙ: Ένα παιδί φοράει ένα σκουφάκι χειμωνιάτικο και το κατεβάζει χαμηλά ώστε να καλύψει το μισό πρόσωπο και να φαίνεται μόνο το στόμα του (ή τοποθετεί μπροστά στα μάτια του το μισό από ένα χάρτινο πιάτο) και είτε παριστάνει πως κάνει κάτι με το στόμα του, όπως πριν που κοιταζόταν στον καθρέφτη, είτε απλά κάνει μια γκριμάτσα δηλώνοντας ένα συναίσθημα (χαρά. λύπη κλπ.). Τα υπόλοιπα παιδιά πρέπει να καταλάβουν τί κάνει!
Και μόλις καταλάβαμε πόσο σημαντικό είναι το στόμα μας. Όμως για να δούμε πως φαίνεται το πρόσωπο μας “με χαμόγελο” και “χωρίς χαμόγελο”;
ΠΑΙΧΝΙΔΙ: Με μια φωτογραφική μηχανή τα παιδιά φωτογραφίζουν τον διπλανό τους. Έπειτα του λένε κάτι στο αυτί, που πιστεύουν ότι θα τον κάνει να χαμογελάσει και τότε τον φωτογραφίζουν και πάλι χαμογελαστό!
Η εκπαιδευτικός δείχνει τις φωτογραφίες των παιδιών συγκριτικά. Αμέσως συνειδητοποιούν τη δύναμη του χαμόγελου τους για τον εαυτό τους και τους γύρω! Πόσο ωραία θα ήταν η ζωή αν εμείς φροντίζαμε για το χαμόγελο των άλλων και οι άλλοι για το δικό μας!

Κι ένας από τους τρόπους για να το καταφέρουμε αυτό είναι να μη ξεχνάμε το πόσο σημαντικές είναι οι λέξεις που βγαίνουν από το στόμα μας. Εκτός από τις λέξεις που εκφράζουν όμορφα συναισθήματα (μου αρέσεις, σ’αγαπώ κλπ.) και οι οποίες συνήθως αφορούν τους ανθρώπους που αγαπάμε, υπάρχουν και εκείνες οι απλές ευγενικές λέξεις που μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε καθημερινά, και που όταν τις ακούν όλοι οι άνθρωποι σίγουρα χαμογελούν! Όταν μάλιστα θέλουμε και να τις γράψουμε τότε μπορούμε να κάνουμε …ανάληψη από το ΑΤΜ των ευγενικών φράσεων!!
Εκτός από τις ευγενικές λέξεις ποιες άλλες λέξεις μας κάνουν να χαμογελάμε; Ο καθένας ας ζωγραφίσει τη δική του και ας τις “κλείσουμε” όλες σε ένα “μπουκάλι χαμογελαστών λέξεων”! Σε περίπτωση μεγάλης έλλειψης χαμόγελου το ανοίγουμε!!

Ας βρούμε όμως κι άλλα χαμογελαστά πρόσωπα ανθρώπων, από όλες τις ηλικίες, τις καταγωγές, τις ιδιότητες. Μήπως τελικά όλοι οι άνθρωποι χαμογελάμε στην ίδια γλώσσα;



Όμως για να δούμε πόσο καλά γνωρίζουμε τους συμμαθητές μας;
Ποιανού είναι το χαμόγελο;
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΛΩΣΣΑΣ: Σε πίνακα αναφοράς έχουμε κολλήσει φωτογραφίες με τα χαμόγελα των παιδιών και τα ονόματα τους από κάτω καλυμμένα. Κάθε παιδί στο χαρτί του έχει τη φωτογραφία με το χαμόγελου ενός παιδιού της τάξης, και πρέπει να αναγνωρίσει ποιο παιδί είναι και να γράψει (με βοήθεια από τις κάρτες των ονομάτων) το όνομά του. Στη συνέχεια πρέπει να ελέγξει στον πίνακα αναφοράς αν έχει γράψει το σωστό όνομα. Αν όχι ανοίγει την κάρτα με το όνομα του παιδιού που υπάρχει κάτω από τη φωτογραφία του και γράφει στο χαρτί του το σωστό όνομα.



Πολύ σημαντική όμως στο στόμα μας και η φωνή! Ευκαιρία να θυμηθούμε τις φωνές τις τάξεις μας!
Και εκτός από το τί βγαίνει από το στόμα μας, πολύ σημαντικό και το τί μπαίνει σ’αυτό! Επιλέγουμε πάντα υγιεινά!
