Δες τι μπορώ να κάνω!

fvto

Μια νέα ιδέα ξεκινάει την εφαρμογή της σε λίγες μέρες στην τάξη μας. Στην αρχή κάθε μήνα τα παιδιά θα παίρνουν στο σπίτι τους ένα φυλλάδιο με τον τίτλο “Δες τι μπορώ να κάνω!” και θα πρέπει οι γονείς τους να τα βοηθήσουν στην κατάκτηση μιας σημαντικής για την ανάπτυξή τους δεξιότητας, διαφορετικής κάθε μήνα, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς!

Κατά τη διάρκεια του μήνα θα προσπαθούν να εξασκηθούν, όπως και όσο μπορεί το καθένα, στην δεξιότητα αυτή και στο τέλος του μήνα θα συζητάμε στην τάξη τα αποτελέσματα από την προσπάθεια, με τα εξής ερωτήματα: Τι τους φάνηκε δύσκολο ή εύκολο, ποιος πιστεύει ότι τα κατάφερε και όποιος δεν τα κατάφερε ακόμα τί μπορει να κάνει γι’αυτό;

Λίγες μέρες πριν τη συζήτηση, τα παιδιά με τη βοήθεια των γονιών, θα συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο αυτό στο σπίτι και θα το επιστρέφουν στο σχολείο για τον προσωπικό τους φάκελλο.

Στο τέλος, όλα τα παιδιά θα βραβεύονται για την προσπάθεια τους!

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Μαθαίνω να…

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: “Πλένω τα χέρια μου – είμαι ανεξάρτητος/η στην τουαλέτα”

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: “Βουρτσίζω τα δόντια μου”

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: “Φοράω το μπουφάν μου (μανίκια μέσα- έξω/ κουμπώνω – ξεκουμπώνω / κρεμάω – ξεκρεμάω)”

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: “Ντύνομαι μόνος μου – φοράω κάλτσες”

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: “Τηλεφωνώ στην μαμά μου – μπαμπά μου”

ΜΑΡΤΙΟΣ:”Δένω τα κορδόνια μου”

ΑΠΡΙΛΙΟΣ:”Στρώνω το κρεβάτι μου”

ΜΑΙΟΣ:”Φτιάχνω το πρωινό μου -στρώνω και σερβίρω στο τραπέζι”

Υπενθυμίζουμε στους γονείς ότι ο ρόλος τους είναι ενθαρρυντικός και ενισχυτικός. Ότι δεν πρόκειται για δοκιμασία, αλλά για δημιουργική προσπάθεια, με στόχο να μάθουν τα παιδιά να προσπαθούν για την κατάκτηση νέων δεξιοτήτων και γνώσεων, αλλά και να συμμετέχουν στην επίλυση προβλημάτων που τα αφορούν. Και φυσικά τους συνιστούμε να αποφεύγουν συγκρίσεις με άλλα παιδιά , καθώς κάθε παιδί είναι μοναδικό και τα καταφέρνει σε διαφορετικά πράγματα με διαφορετικό τρόπο.

Ευελπιστούμε με την ιδέα αυτή, πέρα από τη επίτευξη του βασικού στόχου, να υπογραμμίσουμε τη σημασία της συνεργασίας σχολείου – οικογένειας και να εδραιώσουμε μια καλή σχέση αλληλεπίδρασης προς όφελος των παιδιών.

Το ερωτηματολόγιο στο τέλος της κάθε προσπάθειας θα το βρείτε εδώ.

About Ηρώ Παπαδοπούλου

Αποφοίτησα από την Παιδαγωγική Σχολή (Τμήμα Νηπιαγωγών) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1996. Κατάγομαι από τα Ιωάννινα, όπου και εργάστηκα στην ιδιωτική εκπαίδευση από το 1996 έως το 2000. Έκτοτε ζω με την οικογένειά μου στην Κέρκυρα και εργάζομαι σε δημόσιο Νηπιαγωγείο. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο: info@meleniro.gr
Bookmark the permalink.

2 Comments

  1. ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ! ΜΠΡΑΒΟ! ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΔΩ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΕΙ! ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!!! 😉

    • Η αλήθεια είναι ότι το ίδιο ισχύει και για εμάς! Θα περιμένουμε να δούμε πως θα κυλήσει. Φυσικά ότι συμπληρωματικό προκύψει για την ενίσχυση της ιδέας θα το μοιραστούμε μαζί σας. Καλή σχολική χρονιά!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.