Αν με τον τίτλο του άρθρου ταξιδέψατε ήδη νοερά κάπου εκεί στον Ειρηνικό Ωκεανό… τώρα επιστρέψτε στην Ελλάδα και ανοίγοντας τον χάρτη κατευθυνθείτε βορειοδυτικά! Ακριβώς εκεί στην κορυφή του Ιονίου Πελάγους κάντε μια στάση στην Κέρκυρα! Στην Κέρκυρα που τα όμορφα πασχαλινά της έθιμα θα μπορούσαν αντικειμενικά να της χαρίσουν την επωνυμία “νησι του Πάσχα”!
ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ- ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ
Η Κέρκυρα τις μέρες αυτές γεμίζει χρώματα, ήχους ,ευωδιές και υποδέχεται τους επισκέπτες της με φωτεινά χαμόγελα. Τα έθιμα πολλά και φανερά επηρεασμένα από το πολιτισμό της Δυτικής Ευρώπης.
Μια περιγραφή των εθίμων αυτών, μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα του Δήμου Κερκυραίων:
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΦΟΓΑΤΣΑ
Ελάτε τώρα μαζί μας να δοκιμάσουμε την υπέροχη κερκυραϊκή πασχαλινή φογάτσα!! Η φογάτσα είναι ένα είδος τσουρεκιού που φτιάχνεται στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας. Τη συνταγή που σας προτείνουμε μπορείτε να τη δοκιμάσετε έχοντας βοηθούς σας και τα παιδιά, τα οποία μπορούν να “διαβάσουν” και μόνα τους τα υλικά με εικόνες που επισυνάπτουμε στη συνέχεια:
ΘΛΙΜΜΕΝΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ
Η Κέρκυρα είναι συνώνυμο της Μουσικής και η Μουσική συνώνυμο της Κέρκυρας! Οι δεκάδες χορωδίες και φιλαρμονικές συνοδεύουν κάθε ανθρώπινη εκδήλωση χαράς και λύπης.
Μιλώντας στα παιδιά της τάξης μας για τις μελωδίες που ακούγονται στους δρόμους της Κέρκυρας τις μέρες της Μ. Εβδομάδας σταθήκαμε σε εκείνες που θεωρούμε ιδιαίτερα χαρακτηριστικές.
Συγκεκριμένα το βράδυ της Μ.Παρασκευής η “Παλαιά” Φιλαρμονική παίζει το Adagio του Albinoni. Και το πρωί του Μ.Σαββάτου πριν την πρώτη Ανάσταση η ‘Παλαιά’ Φιλαρμονική κατά παράδοση παίζει τον Amlet, πένθιμη’μάρτσια’ του Ιταλού συνθέτη Faccio.
Ακούγοντας τις μουσικές αυτές συνθέσεις μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε ερωτήσεις στα παιδιά, όπως:
– Τί σε κάνει νιώθεις αυτή η μουσική;
-Ποια κίνηση θα ήθελες να κάνεις με το σώμα σου ακούγοντας αυτή τη μουσική;
-Ποιες εικόνες σου έρχονται στο μυαλό ακούγοντας αυτή τη μουσική;
-Αν η μουσική αυτή ήταν εποχή ποια εποχή θα ήταν και γιατί;
-Αν η μουσική αυτή ήταν λουλούδι πώς θα ήταν αυτό το λουλούδι;
-Αν η μουσική αυτή ήταν χρώμα ποιο χρώμα θα ήταν;
– Αν η μουσική αυτή ήταν άνθρωπος πώς θα ήταν ο άνθρωπος αυτός;
Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ
Και τώρα πάρτε τα κρουστά οργανάκια σας (ή ό,τι βρείτε στην κουζίνα!!), μπείτε στη σειρά και κάντε τη δική σας χαρούμενη παρέλαση!!
“Στις 11.00 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ο κόσμος περιμένει τη λεγόμενη Πρώτη Ανάσταση. Όταν τελειώσει η Ακολουθία στη Μητρόπολη χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν κατά χιλιάδες οι “μπότηδες: (πήλινα κανάτια) στους δρόμους, γεμάτα νερό για να κάνουν μεγαλύτερο κρότο. Το έθιμο αυτό, που συνδέεται με το Ευαγγελικό χορείο “Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως”, είναι επιρροή από τους Ενετούς, που συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά να πετούν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια. Οι Κερκυραίοι οικειοποιήθηκαν το έθιμο αυτό και το πραγματοποιούσαν στη μεγαλύτερη Ελληνική γιορτή, το Πάσχα. Τα παλιά αντικείμενα αντικαταστάθηκαν από πήλινα κανάτια (μπότηδες). Μια άλλη εκδοχή δίνει στο έθιμο ειδωλολατρική προέλευση. Το Πάσχα βρίσκεται στην αρχή της νέας βλαστικής χρονιάς, η φύση ξυπνάει από το χειμερινό λήθαργο και οι καρποί συλλέγονται σε νέα δοχεία, ενώ τα παλιά πετιούνται. Μετά το σπάσιμο των κανατιών οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης παίζοντας το αλέγρο μαρς “Μην φοβάστε Γραικοί”.”
Καλό Πάσχα από την Κέρκυρα (την πατρίδα του meleniro)!!
Πηγές:
Pingback: 10+1 Πασχαλινά αινίγματα για το Νηπιαγωγείο – meleniro