Μερικές φορές για κάποιους γονείς η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ μαζί με το παιδί μπορεί να μοιάζει ακόμη και εφιάλτης! Το σούπερ μάρκετ φαντάζει γι’αυτούς ως ένας τόπος που όλα μπορούν να συμβούν από την πλευρά της συμπεριφοράς των παιδιών, ιδιαίτερως εκείνων που συνηθίζουν να παραβαίνουν γενικά τους κανόνες που τους έχουν θέσει οι γονείς τους. Να λοιπόν μερικές καλές συμβουλές!
Θέστε κανόνες
Πριν πάτε στο σούπερ μάρκετ θέστε τους κανόνες. Το παιδί θα πρέπει να γνωρίζει ποιοι κανόνες ισχύουν για κάθε περίπτωση π.χ. να βαδίζει και να μην τρέχει, να βρίσκεται πάντα δίπλα στο καρότσι, να χρησιμοποιεί την ήσυχη φωνή του, να μην παίρνει προϊόντα από τα ράφια χωρίς την άδειά σας κλπ. Πριν φτάσετε στο σούπερ μάρκετ κάντε μια επανάληψη στους κανόνες και στις θετικές συνέπειες από την τήρησή τους καθώς και στις αρνητικές από την μη τήρησή τους. (Θετικές συνέπειες π.χ. μια βόλτα στο πάρκο, 15 λεπτά επιπλέον παιχνίδι πριν τον ύπνο ή απλά έπαινοι και ευχαριστίες. Αρνητικές συνέπειες π.χ. απαγορεύσεις ή στερήσεις προνομίων)
Προλάβετε τα ζητήματα συμπεριφοράς
- Φροντίστε πριν την επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ το παιδί να μην είναι πεινασμένο ή υπερβολικά κουρασμένο.
- Αναθέστε του μια δουλειά ανάλογα με το χαρακτήρα ή τα ενδιαφέροντά του π.χ. να τοποθετεί στη σειρά τα προϊόντα που του δίνετε, να ψάχνει από τη λίστα να βρει τα προϊόντα που χρειάζεστε ή και με περισσότερη διάθεση για παιχνίδι: να βρει κάτι πράσινο ή κόκκινο, να βρει κάτι που το όνομά του να αρχίζει από α, κλπ.
Όταν τα παιδιά είναι απασχολημένα δεν μπλέκουν σε μπελάδες!
Αντισταθείτε στις απαιτήσεις
- “Να είστε σαφείς: πήρατε το παιδί σας μαζί σας για να κάνετε ψώνια που είναι απαραίτητα για “το σπίτι”, “για όλη την οικογένεια”, και που δεν αφορούν ειδικά το παιδί. Σ’αυτή την ηλικία, ένα παιδί έχει την τάση να είναι εγωκεντρικό, να θεωρεί πως τα ψώνια γίνονται μόνο γι’αυτό. Ξεκαθαρίστε ότι δεν θα του αγοράσετε τίποτα γιατί δεν γίνεται να αποκτά ό,τι βλέπει”.(Μικρά προβλήματα μεγάλα βάσανα για γονείς παιδιών έως 7 ετών, Κριστίν Μπρυνέ, Ανν-Σεσίλ Σαρφατί, εκδ. Πατάκη)
- Αγνοήστε τις υπεβολές στη συμπεριφορά (π.χ. ικεσίες) ή τις εκρήξεις θυμού. Πολλά παιδιά γνωρίζουν ότι οι γονείς τους νιώθουν ντροπή όταν εκείνα φωνάζουν ή ουρλιάζουν σε δημόσιο χώρο, οπότε και το χρησιμοποιούν αυτό ως όπλο. Αντισταθείτε στην παρόρμηση να ενδώσετε στις απαιτήσεις τους προκειμένου να τα κάνετε να ησυχάσουν. Διδάξτε τα ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσουν αυτό που θέλουν.
“Μικρή δόση φιλοσοφίας …για γονείς και εκπαιδευτικούς.
Ζούμε σε μια κοινωνία όπου εκτίθενται μπροστά στα μάτια μας (με τη διαφήμιση στην τηλεόραση ή στα πολυκαταστήματα) ένα σωρό επιθυμητά πράγματα.
Η επιθυμία είναι κομμάτι της ζωής, είναι η κινητήριος δύναμή της, είναι αυτό που της δίνει ενέργεια. Χωρίς επιθυμία, δεν υπάρχει ούτε ζωή ούτε ευτυχία. Ο καταιγισμός όμως των επιθυμιών που μας υποβάλλονται μας φέρνει ζάλη και υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί η ζωή μας σε μια δίνη απογοητεύσεων. Γιατί μόλις ικανοποιήσουμε μια επιθυμία μας, η κοινωνία της αφθονίας και της κατανάλωσης γεννάει καινούριες…
Και με τα παιδιά τί γίνεται; Έχουν από τη φύση τους την τάση να απλώνουν το χέρι, να επιθυμούν, να ζητούν. Ωθούνται από την έμφυτη περιέργειά τους. Είναι οι κατεξοχήν στόχοι των διαφημιστών. Δεν είναι εύκολο, λοιπόν, να είσαι γονέας σε έναν κόσμο που οι πειρασμοί συνεχώς πολλαπλασιάζονται μπροστά στα μάτια των παιδιών και των εφήβων! Για το καλό των παιδιών, για την υγεία τους και την ισορροπία τους, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να λέμε πάντα “ναι”. Αλλά και για το καλό του πορτοφολιού μας!
Το να μάθουμε στα παιδιά μας να μην τα θέλουν όλα και αμέσως, είναι μια δουλειά που απαιτεί πολύ χρόνο και ατέλειωτη υπομονή!”
(“Ο μικρός φιλόσοφος Θέλω την κόκκινη μοτοσικλέτα!, Μισέλ Πίκμαλ, Τομά Μπαάς, εκδ. Μεταίχμιο)
Πηγές:
http://discipline.about.com/od/disciplineinthecommunity/f/How-Can-I-Manage-Behavior-Problems-At-The-Grocery-Store.htm
http://www.parenthood360.com/index.php/how-to-control-your-child-in-a-supermarket-environment-5560/