Φοβάται τις μάσκες και τις στολές…και τώρα;

fear

Με όλη τη χαρά και τον ενθουσιασμό, που επικρατεί γύρω μας τις Απόκριες, είναι  εύκολο να παραβλέψουμε το ενδεχόμενο, αυτή να είναι μια περίοδος “ενοχλητική” για κάποια παιδιά, και κυρίως τα μικρότερα. Αν όμως το σκεφτούμε καλύτερα τότε θα εντοπίσουμε πολλά στοιχεία, που χαρακτηρίζουν αυτή τη μεγάλη γιορτή, και μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και φόβο στα παιδιά.

Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν να παρατηρήσουμε γύρω μας, αν δεν πρόκειται για το δικό μας παιδί, παιδιά που αποστρέφουν το βλέμμα τους (αυτή, ως η πιο ήπια από τις αντιδράσεις) μπροστά σε μάσκες, μασκαράδες, κοστούμια, στολές. Και τώρα; Ας δώσουμε μερικές απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν το θέμα αυτό.

Γιατί τα παιδιά φοβούνται τις στολές και τις μάσκες, καθώς και αυτούς που τις φορούν;

  • Όταν κάποιος φοράει μάσκα ή έχει πρόσωπο βαμμένο με έντονο μακιγιάζ, αυτό αλλοιώνει τις εκφράσεις του προσώπου του, στις οποίες βασίζονται τα παιδιά για να κρίνουν, αν οι προθέσεις του ανθρώπου, που είναι απέναντί τους, είναι φιλικές ή όχι. Με αυτά τα στοιχεία κρυμμένα, προκαλείται άγχος.
  • Η συμπεριφορά των μασκαράδων μπορεί να γίνει αλλοπρόσαλλη, και στα παιδιά δεν αρέσει καθόλου να βρίσκονται κοντά σε ανθρώπους με απρόβλεπτη συμπεριφορά, ιδιαιτέρως όταν τα ίδια είναι ντροπαλά και εσωστρεφή.
  • Η φυσικά ενεργητική φαντασία των παιδιών πολλές φορές τα δυσκολεύει στο να ξεχωρίσουν το φανταστικό από το πραγματικό. Έτσι κάποια παιδιά δεν μπορούν να διαχωρίσουν τη μάσκα από αυτόν που τη φοράει. Όταν ο μπαμπάς φοράει μια μάσκα, αυτόματα, για το μικρό παιδί μεταμορφώνεται στον χαρακτήρα που υποδύεται.

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τους φόβους των παιδιών στις Απόκριες;

  • Μην υποτιμάτε τους φόβους των παιδιών. Θυμηθείτε ότι το κάθε παιδί είναι μοναδικό, με τις δικές του σκέψεις και αντιδράσεις στον κόσμο γύρω του και η δουλειά σας είναι να είστε υποστηρικτικοί και να σέβεστε τα σύναισθήματά του.
  • Κάντε υπομονή! Ο στόχος δεν είναι “να το ξεπεράσει” αλλά να διαχειριστεί τους φόβους του. Κάτι που δεν γίνεται με χρονοδιάγραμμα. Δεχτείτε το γεγονός ότι το παιδί μπορεί απλά να χρειάζεται να μεγαλώσει για να το αφήσει πίσω του όλο αυτό.

 

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά που φοβούνται στις Απόκριες;

  • Εξακριβώστε τί ακριβώς είναι αυτό που φοβίζει το παιδί και εστιάστε πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.
  • Κάντε μια εισαγωγή στο θέμα χρησιμοποιώντας εικόνες. Βγάλτε φωτογραφίες των μελών της οικογένειας να φορούν και να βγάζουν στολές και μάσκες. Ψάξτε για βιβλία με το θέμα αυτό.
  • Παίξτε με το μακιγιάζ. Το μακιγιάζ είναι λιγότερο ενοχλητικό από μια μάσκα διότι έχει επίπεδα. Οπότε παίξτε με τα υλικά του μακιγιάζ βάφοντας το πρόσωπο του παιδιού και αφήνοντάς το να βάψει το δικό σας. Σε κάθε βήμα της διαδικασίας κοιτάξτε τους εαυτούς σας στον καθρέφτη. Μ’αυτό τον τρόπο τα παιδιά εξοικειώνονται με τη ιδέα της αλλαγής και νιώθουν πως έχουν τον έλεγχο.
  • Προετοιμάστε το παιδί σας για τις Απόκριες εξηγώντας του τί είναι αυτό που πρόκειται να δει στην τηλεόραση, στο σχολείο ή στο δρόμο. Τονίστε ότι αυτό που βλέπει το παιδί δεν είναι αληθινό, χρησιμοποιώντας λέξεις που να καταλαβαίνει,( μεταμφιέζονται, προσποιούνται, υποκρίνονται ). Μπορείτε για παράδειγμα να πείτε: “Κοίτα, αυτή προσποιείται/κάνει πως είναι μάγισσα” και όχι “Κοίτα αυτή τη μάγισσα!”.
  • Δοκιμάστε μάσκες. “Ζητήστε από το παιδί σας να δοκιμάσει μια μάσκα που να μην είναι τρομακτική, μπροστά σ’έναν καθρέφτη, για να το βοηθήσετε να καταλάβει ότι οι μάσκες δεν αλλάζουν το πρόσωπο που κρύβεται από κάτω”.
  • “Επιλέξτε μαζί το κοστούμι του και απορρίψτε οτιδήποτε τρομακτικό. Επιλέξτε οικείους ήρωες ή ρόλους, όπως καουμπόι, Ζορό, γάτα, μπαλαρίνα, πυροσβέστης.”
  • “Σεβαστείτε την ενδεχόμενη επιθυμία του παιδιύ να μην φορέσει αποκριάτικο κοστούμι.

(Οι παραπομπές από το βιβλίο “Πώς να συμπεριφέρεστε σωστά. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας συμπεριφέρονται ανάλογα, Δρ. SAL SEVERE, εκδ. Πατάκη)

( πηγές:

childparenting.about.com

www.keepyourchildsafe.org )

 

About Ηρώ Παπαδοπούλου

Αποφοίτησα από την Παιδαγωγική Σχολή (Τμήμα Νηπιαγωγών) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1996. Κατάγομαι από τα Ιωάννινα, όπου και εργάστηκα στην ιδιωτική εκπαίδευση από το 1996 έως το 2000. Έκτοτε ζω με την οικογένειά μου στην Κέρκυρα και εργάζομαι σε δημόσιο Νηπιαγωγείο. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο: info@meleniro.gr
Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.