Μπαλόνια; Δες κι αυτό!

balloons 2Πολύχρωμα και οικονομικά, τα μπαλόνια, υπόσχονται στιγμές ατελείωτης χαράς και διασκέδασης! Φέρνουν χαμόγελα στα πρόσωπα μικρών και μεγάλων και δεν λείπουν σχεδόν από καμιά χαρούμενη εκδήλωση.

Στο νηπιαγωγείο βέβαια τα μπαλόνια έδιναν πάντα ιδέες  για εικαστικές αλλά και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, πέραν των διασκεδαστικών παιχνιδιών. Δε χρειάστηκε παρά μια μικρή αναζήτηση για να συγκεντρώσουμε δεκάδες από αυτές, και μοιραζόμαστε μαζί σας,εκείνες, που μας φάνηκαν πιο ενδιαφέρουσες. Πρόκειται όχι μόνο για δραστηριότητες αλλά και παιχνίδια και πειράματα (ΤΕΧΝΕΣ / ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ / ΓΛΩΣΣΑ / ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ) που μπορούν να έχουν εφαρμογή τόσο στην τάξη του νηπιαγωγείου όσο και στο σπίτι.

ΤΕΧΝΕΣ

Μπαλονοβραχιολάκια!

BalloonBraceletsYλικά: ελαστικό κορδόνι, λεπτά μπαλόνια (αυτά που χρησιμοποιούμε για να φτιάχνουμε μπαλονοζωάκια), ψαλίδι

Κατασκευή: Κόψτε 18 εκ. περίπου από το ελαστικό κορδόνι – Κόψτε το κάθε μπαλόνι σε 4  κομμάτια – Περάστε τα κομμάτια του μπαλονιού στο κορδόνι, όπως περνάτε τις χάντρες – Δέστε τις άκρες και καλύψτε τον κόμπο περνώντας από πάνω το τελευταίο κομμάτι από το μπαλόνι.

(πηγή: www.clubhousemagazine.com )

Φαναράκια

φαναράκιαΚόψτε το στόμιο από κίτρινα και πορτοκαλί μπαλόνια και εφαρμόστε τα σε κεράκια φωτιζόμενα με μπαταρία!

(πηγή: www.parents.com )

Τέχνη…

yellow-paintΓεμίστε μπαλόνια με χρώμα και … “πετάξτε” τα πάνω σε έναν κενό καμβά! Με ένα  χρώμα όπως δείχνει η εικόνα, αλλά εμείς θα προτείναμε με περισσότερα για ακόμη πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. ( Βέβαια τον χώρο  στον οποίο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτή η δραστηριότητα τον αφήνουμε στην κρίση σας! )

(πηγή: www.designformankind.com )

Φρούτα – Μπαλόνια

DIY-FRUIT-BALLOONS2Εφαρμόστε, με συρραπτικό ή κόλλα, φύλλα στο δεμένο στόμιο των μπαλονιών και φτιάξτε φρούτα από μπαλόνια, για διακόσμηση, παιχνίδι ή ό,τι άλλο σκεφτείτε.

(Πηγή: ohhappyday.com )

Τυπώματα

DSCN2188Απλά και ωραία!

(Πηγή: jadaroo.blogspot.gr )

Μπαλονοζωάκια

fc56cf0ca9ddΘα χρειαστείτε ανεξίτηλους μαρκαδόρους, αυτοκόλλητα ματάκια, χαρτόνια και …φαντασία!

(Πηγή: www.kiwicrate.com )

Στολίζω με πομ – πομ

Balloon pom pomΩραία ιδέα διακόσμησης! Θα χρειαστείτε θερμαινόμενη κόλλα σιλικόνης, την οποία θα εφαρμόζεται πάνω σε κάθε πομ πομ που θέλετε να προσθέσετε στο μπαλόνι.

(Πηγή: www.designimprovised.com )

Ψηλά στον ουρανό!

hangingaround1Αφήστε τα παιδιά  να ζωγραφίσουν και να κρέμασουν σε μπαλόνια γεμισμένα με ήλιο, ό,τι θα ήθελαν να πετάξει μαζί τους στον ουρανό!

(Πηγή: lowcommitmentprojects.com )

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Μπαλονομαγεία!

P9250034Προσθέστε ράβδους χημικού φωτός – σιαλούμ (μπορείτε να τα προμηθευτείτε από καταστήματα με είδη φωτισμού, εξοπλισμού σκαφών, ναυτιλιακά ή είδη αλιείας) σε μπαλόνια και παίξτε βόλεϊ ή ποδόσφαιρο… στο σκοτάδι!

(Πηγή: alittlelearningfortwo.blogspot.gr )

Βελάκια

dart+gameΠοιος θα σπάσει τα περισσότερα μπαλόνια με τα βελάκια του (καλύτερα σε εξωτερικό χώρο και καλύτερα υπό την επίβλεψη ενηλίκου!). Προσαρμόζετε τα φουσκωμένα μπαλόνια σε MDF πίνακα με τρύπες και τα δένετε από την πίσω πλευρά.

(Πηγή: www.landeeseelandeedo.com )

Τέννις

tennisΡακέτες από χάρτινα πιάτα και προσαρμοσμένα γλωσσοπίεστρα και φύγαμε για ένα σετ!

(Πηγή: we-made-that.com )

Ισορροπία

balloon_swat1Ποιος μπορεί να ισορροπήσει το μπαλόνι του  πάνω σε μια …μυγοσκοτώστρα;

(Πηγή: lets-explore.net )

ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Στατικός ηλεκτρισμός

static-playΡίξτε το ζάρι και προσπαθήστε να “κολλήσετε” στα μαλλιά σας τόσα μικρά μπαλόνια όσα  λέει ο αριθμός. Τα μπαλόνια θα σταθούν εκεί απλά με το να τα τρίψετε πάνω στα μαλλιά σας!

(Πηγή: www.blogmemom.com )

3,2,1 εκτόξευση!

balloon rocketΔέστε ένα λεπτό σχοινί στη ράχη μιας καρέκλας. Περάστε στο σχοινί ένα πλαστικό καλαμάκι, τεντώστε το και δέστε την άλλη άκρη του στη ράχη μια άλλης καρέκλας, που θα τοποθετήσετε ακριβώς απένανι από την πρώτη. Φέρτε το καλαμάκι στο κέντρο περίπου του τεντωμένου σχοινιού και κολήστε επάνω του δυο κομμάτια αυτοκόλλητης ταινίας. Φουσκώστε ένα μπαλόνι και κρατήστε το στόμιο με το χέρι χωρίς να το δέσετε. Κολλήστε το στις ταινίες και προσαρμόστε το στο καλαμάκι. Προσεκτικά φέρτε το στη μια άκρη του τεντωμένου σχοινιού έτσι που το στόμιο του μπαλονιού να ακουμπήσει τη ράχη της μιας καρέκλας. Αφήστε το μπαλόνι και… δείτε τη ρουκέτα να φεύγει.

(Πηγή: discoverexplorelearn.com )

Κοίτα πώς αλλιώς φουσκώνει το μπαλόνι

042

Υλικά: Μαγειρική σόδα, ξίδι, μπαλόνι, χωνί, κουτάλι, καθαρό άδειο πλαστικό μπουκάλι.

Εκτέλεση: Με το χωνί ρίχνετε μερικές κουταλιές σόδα στο μπαλόνι. Στη συνέχεια με το χωνί ρίχνετε ξίδι μέσα στο άδειο μπουκάλι, περίπου 5 εκ. Προσαρμόστε το στόμιο του μπαλονιού στο μπουκάλι, προσέχοντας να μην έρθει σε επαφή η σόδα με το ξίδι, αν δεν είστε έτοιμοι. Αφήστε σιγά σιγά τη σόδα να πέσει στο ξίδι και δείτε το μπαλόνι να φουσκώνει!

(Πηγή: discoverexplorelearn.com)

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Ποιο είναι πιο βαρύ;

measurementΠοιο είναι πιο βαρύ το μεγάλο μπαλόνι ( που είναι φουσκωμένο) ή το μικρό (που είναι γεμάτο νερό);

(Πηγή: sprinklestokindergarten.blogspot.gr )

Αριθμοί

popping gameΡίξε το ζάρι (ή τα ζάρια αν θέλετε να ασχοληθείτε με την πρόσθεση) και σπάσε το μπαλόνι με τον αντίστοιχο αριθμό (υπό την επίβλεψη ενηλίκου καλύτερα). Τα μπαλόνια με τους αριθμούς απλώς κολλήμενα στον τοίχο με χαρτοταινία.

(Πηγή: www.toddlerapproved.com )

Αριθμοί και χρώματα.

countingΜικρά φουσκωμένα μπαλόνια σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό και τα παιδιά με τα διχτάκια τους ψαρεύουν είτε τόσα μπαλόνια όσα λέει ένα ζάρι που θα ρίξουν, είτε ψαρεύουν ομάδες χρωμάτων.

(Πηγή: www.mummymusingsandmayhem.com )

ΓΛΩΣΣΑ

Αλφαβήτα

letterΑναλόγως με το γράμμα που θέλετε να ασχοληθείτε βάζετε μέσα στα μπαλόνια χαρτάκια με εντολές που αφορούν το γράμμα αυτό και τα φουσκώνετε. Οι εντολές μπορεί να είναι “ονόμασε ένα ζώο που αρχίζει με το γράμμα…” , “βρες το γράμμα… στο βιβλίο σου”, “γράψε το γράμμα…” κλπ.

(Πηγή: www.wherearemymaryjanes.blogspot.gr )

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Άστο να φύγει…

emotionsΤο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται στη διαχείριση των συναισθημάτων από την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, όπου ο καθένας φέρνει στο μυαλό του το πρόσωπο που έχει χαθεί και γράφει στο μπαλόνι του ένα μήνυμα γι’αυτό. Ύστερα αφήνει το μπαλόνι του να πετάξει ψηλά στον ουρανό…

Θεωρούμε ότι κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να γίνει με το να γράψουμε πάνω στο μπαλόνι κάποιο αρνητικό συναίσθημα που μας πιέζει και θέλουμε να το αποβάλουμε, ή μια αρνητική σκέψη, αλλά και μια επιθυμία, ή ευχή, ή μια χαρούμενη σκέψη, ή ένα όνειρο που θα θέλαμε να πραγματοποιηθεί.

(Πήγη: www.schcounselor.com )

Μπαλίτσες αντι-στρες

sress ballsΕκτονώνετε το στρες με μπαλίτσες, που θα φτιάξετε μόνοι σας, βάζοντας πλαστελίνη μέσα σε μπαλόνια.

(Πηγή: pre-schoolplay.blogspot.gr )

 

 

About Ηρώ Παπαδοπούλου

Αποφοίτησα από την Παιδαγωγική Σχολή (Τμήμα Νηπιαγωγών) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1996. Κατάγομαι από τα Ιωάννινα, όπου και εργάστηκα στην ιδιωτική εκπαίδευση από το 1996 έως το 2000. Έκτοτε ζω με την οικογένειά μου στην Κέρκυρα και εργάζομαι σε δημόσιο Νηπιαγωγείο. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο: info@meleniro.gr
Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.