20 ιδέες για τη γωνιά των μαθηματικών

MD.Chunky-Puzzle-Jumbo-Numbers

Ιδέες, που συγκεντρώσαμε, για τη δημιουργία ή την ανανέωση της γωνιάς των μαθηματικών στην τάξη του νηπιαγωγείου. Πολλές από αυτές βέβαια μπορούν να αποτελέσουν γενικότερα μέρος δραστηριότητων για τα μαθηματικά, με παιδιά προσχολικής ηλικίας στο σχολείο ή και στο σπίτι.

1. Μάντεψε τον αριθμό : κάρτες με αριθμούς στη θέση των προσώπων στο παιχνίδι “Μάντεψε ποιος”. Δυο παίκτες, ο καθένας με το δικό του ταμπλό, ΄κρατούν” από έναν αριθμό στο μυαλό τους. Προσπαθούν να μαντέψουν ο ένας τον αριθμό του άλλου με ερωτήσεις τύπου: “ο αριθμός σου είναι μεγαλύτερος από…, μικρότερος από…, έχει ένα ψηφίο; δυο ψηφία; κλπ.)

classegrenadine.over-blog.com

 

2. Αριθμοί- Γραμμές- Σχήματα:

Το παιδί παίρνει έναν αριθμό, διαλέγει τόσα χρωματιστά ξυλάκια όσα ο αριθμός και μετά φτιάχνει με αυτά ένα ή περισσότερα σχήματα. Στη συνέχεια με μαρκαδόρους αποτυπώνει σε χαρτί ακριβώς το σχήμα που έφτιαξε.

IMG_0447

mrsleeskinderkids.blogspot.gr

3. Προσθέσεις με το ντόμινο:

IMG_3733[4]

 Σε έτοιμη καρτέλα (στο site από το οποίο προέρχεται η ιδέα, υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν εκτύπωσης) με αριθμούς έως το 12, τα παιδιά τοποθετούν κομμάτια του ντόμινο, αφού μετρήσουν τις τελίτσες και από τα δυο μέρη των κομματιών. Όταν μπορούν να κάνουν προσθέσεις με ευχέρεια, βρίσκουν το άθροισμα απευθείας χωρίς να μετρούν.

www.abcand123learning.com

4. Πλαστικά αβγουλάκια-έκπληξη! Τα παιδιά αντιστοιχίζουν το πάνω μέρος με το κάτω μέρος από τα πλαστικά αβγουλάκια. Είτε τον αριθμό με την αντίστοιχη ποσότητα του, είτε δυο ίδια σχήματα.

egg1     egg2

room-mom101.blogspot.ca

5. Αριθμός- Ποσότητα.

toilet roll tube

6. Μετρώ με μέτρο! Μια λωρίδα από χοντρό χαρτόνι προσαρμόζεται να περνάει μέσα από έναν κύλινδρο από χαρτί τουαλέτας. Μάλιστα ζωγραφίζουμε το ρολό να μοιάζει με ανθρωπάκι και πάνω στη λωρίδα σχεδιάζουμε δυο πόδια έτσι ώστε όταν ο κύλινδρος μετακινείται προς τα πάνω, να φαίνεται πως το ανθρωπάκι ψηλώνει! Στο πλάι αριθμοί με τις αντίστοιχες γραμμούλες. Δυο παίκτες ρίχνουν το ζάρι και μετακινούν τον κύλινδρο τους τόσες γραμμούλες, όσες ορίζει το ζάρι. Όποιος φτάσει στην κορυφή είναι ο νικητής (και ο ψηλότερος!).

www.cupcakesforclara.com

math 1

7. Κύκλωσε τον αριθμό. Δυο ζάρια κι ένα χαρτί στο οποίο αναγράφονται οι αριθμοί μέχρι το 12. Δυο παίκτες ρίχνουν με τη σειρά τα ζάρια, μετρούν κάθε φορά τις τελείες και βάζουν σε κύκλο τον αντίστοιχο αριθμό, μέχρι να τους κυκλώσουν όλους.

www.readingconfetti.com

8. Ίδιο μοτίβο. Έτοιμες καρτέλες με χρωματισμένα μοτίβα από τουβλάκια lego και τα παιδιά τα αναπαράγουν επιλέγοντας αληθινά lego από ένα καλαθάκι.

IMG_6547

www.rockabyebutterfly.com

 

misc 018

9. Κάλυψέ το όλο. Τοποθετούν τόσες χνουδωτές μπαλίτσες στο χαρτονάκι με τα κυκλάκια, όσες ορίζει το ζάρι, μέχρι που να τις καλύψουν όλες. Αν θέλουν το παίζουν δυο δυο, με ένα χαρτονάκι για τον καθένα και βλέπουν ποιος θα καλύψει όλα τα κυκλάκια στο χαρτονάκι του, πρώτος.

kidsmatter1.blogspot.ca

10. Αριθμοί και σχήματα.

DSC08432.JPG.mainwww.theseedsnetwork.com

11. Πιθανότητες. -Ρίξε το ζάρι 10 φορές και σημείωσε τί έφερες κάθε φορά. Πόσες φορές έφερες 1,2,3 κλπ.;

Sfirstgradebest.blogspot.gr

12. Ζάρια εκτυπώσιμα για την τάξη.

diceweb4www.teach2theplanet.com

13. Όποιος φτάσει στο 20 κερδίζει.

DSC05051marcheseclowns.blogspot.gr

14. Κάλυψε την επιφάνεια με κύβους.

IMG_3752tonsoffunpreschoolactivities.blogspot.gr

craft stick shapes

15. Φτιάχνω σχήματα. Χρωματισμένα ξυλάκια κατασκευών έχουν πάνω τους γραμμένο τον αριθμό των πλευρών κάθε σχήματος π.χ. 3 μωβ ξυλάκια – τρίγωνο. Τα παιδιά θα επιλέξουν ένα χρώμα και θα φτιάξουν με τα αντίστοιχα ξυλάκια το σχήμα.

tonsoffunpreschoolactivities.blogspot.gr

 

moreless2

16. Περισσότερα – Λιγότερα. Ζάρι με δυο χρώματα. Ρίχνει το ζάρι και τοποθετεί στην καρτέλα το αντίστοιχο σε χρώμα παιχνιδάκι. Όταν η καρτέλα γεμίσει, μετράει ποιου χρώματος τα παιχνιδάκια ήταν τα περισσότερα και ποιου τα λιγότερα.

www.prekinders.com

17. Λεπτή κινητικότητα και μαθηματικά.

pony-beads-pipe-cleaner-math-gamewww.pre-kpages.com

18. Παζλ με αριθμούς.

centers 003www.growinginprek.com

19. Ανισότητες.

Lego-math-gameswww.oneperfectdayblog.net

20. Πολύχρωμη πεταλούδα.

jdaniel4smom_butterfly_site_count_number_dabbingjdaniel4smom_butterfly_site_count_17www.jdaniel4smom.com

 

About Ηρώ Παπαδοπούλου

Αποφοίτησα από την Παιδαγωγική Σχολή (Τμήμα Νηπιαγωγών) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1996. Κατάγομαι από τα Ιωάννινα, όπου και εργάστηκα στην ιδιωτική εκπαίδευση από το 1996 έως το 2000. Έκτοτε ζω με την οικογένειά μου στην Κέρκυρα και εργάζομαι σε δημόσιο Νηπιαγωγείο. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο: info@meleniro.gr
Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Ειρήνη Ματθαιάκη

    Εξαιρετικές ιδέες! Ευχαριστούμε!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.