Ιδέες για τις τελευταίες μέρες της σχολικής χρονιάς.

Οι τελευταίες ημέρες του σχολείου, πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, είναι πια γεγονός, κι ένα χαρούμενο “κλείσιμο” είναι το καλύτερο επισφράγισμα μιας πολύ σημαντικής χρονιάς, της χρονιάς του νηπιαγωγείου.

water-balloons

  • Ένα μπαλόνι για κάθε μέρα!

Φουσκώνουμε τόσα μπαλόνια, όσες και οι μέρες που θέλουμε να διαρκέσει το παιχνίδι αυτό, φτάνοντας μέχρι την τελευταία ημέρα του σχολείου. Μέσα στο κάθε μπαλόνι βάζουμε ένα χαρτάκι στο οποίο θα γράψουμε την ιδέα για μια δραστηριότητα έκπληξη, μέσα στο ημερήσιο πρόγραμμα. Κάθε μέρα σπάμε ένα μπαλόνι και βλέπουμε ποια είναι η έκπληξη της ημέρας π.χ. Ένα κουτί με παιχνίδια που βγάζουν σαπουνόφουσκες για να παίξουμε στην αυλή / Η συνταγή και τα υλικά για να φτιάξουμε παγωτά στιγμής και να τα φάμε / Μια κουβέρτα εξοχής για πικ νικ στην αυλή κλπ.

  • Τα σχέδια μας για το καλοκαίρι.

Τα παιδιά κόβουν χάρτινα κουβαδάκια και χάρτινα φτυαράκια. Στα κουβαδάκια γράφουν όπως μπορούν ή υπαγορεύουν στη νηπιαγωγό και γράφει εκείνη, τα σχέδια τους για το πώς σκέφτονται να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Στα φτυαράκια γράφουν το όνομά τους. Με αυτά φτιάχνουν ένα καλοκαιρινό ταμπλό.

kouvadakia

  • Γράφουμε και στέλνουμε γράμματα.

1) Γράμμα στα παιδιά που θα έρθουν στο νηπιαγωγείο την επόμενη χρονιά: Ενημερώνουν τα παιδιά που θα έρθουν για το τί θα συναντήσουν στο νηπιαγωγείο. Τί θα κάνουν. Τί πρέπει να προσέχουν. Ποιοι είναι οι κανόνες. Ποιες είναι οι πιο ευχάριστες δραστηριότητες.

2)Γράμμα στη νέα τους δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο: Συστήνονται στη νέα τους δασκάλα και μιλούν για όλα όσα πιστεύουν για τον εαυτό τους, τα προτερήματα και τις αδυναμίες τους, τα ενδιαφέροντά τους.

  • Αναδρομή…

Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να γίνει σε δυο μέρη: 1)Τα παιδιά υπαγορεύουν στη νηπιαγωγό και συμπληρώνουν γράφοντας όπως μπορούν, τις πιο αγαπημένες  στιγμές τους μέσα στη χρονιά που πέρασε, ζωγραφίζουν αν θέλουν, και όλα αυτά τα κολλούν σε έναν πίνακα με τίτλο “Η χρονιά μας”.2) Οι γονείς την τελευταία ημέρα, αφού έχουν ενημερωθεί να φτάσουν λίγο νωρίτερα από την αποχώρηση των παιδιών, γράφουν σε χαρτάκια τί τους έκανε μεγαλύτερη εντύπωση την χρονιά που πέρασε, τί τους άρεσε περισσότερο και στο τέλος μια ευχή για τα παιδιά, τα οποία συμπληρώνουν τα λόγια των γονιών τους με ζωγραφιές. Οι γονείς αφού ο καθένας ανακοινώσει σε όλους αυτό που έγραψε, το καρφιτσώνει στον πίνακα “Η χρονιά μας”.

  • Μπλουζάκια με αυτόγραφα!

Ζητάμε από τους γονείς μια από τις τελευταίες ημέρες τα παιδιά να έρθουν στο σχολείο φορώντας ένα απλό λευκό μπλουζάκι. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αυτής, κάθε παιδί γράφει το όνομά του στο μπλουζάκι όλων των συμμαθητών του!

  • Μαξιλάρι με παρέα!

Σε συνεννόηση με τους γονείς κάθε παιδί φέρνει στο σχολείο μια λευκή μαξιλαροθήκη. Όλα τα παιδιά κάνουν τα αποτύπωμα της παλάμης τους στη μαξιλαροθήκη όλων των συμμαθητών τους. Η νηπιαγωγός μπορεί να γράψει σε καθεμία και τα ακόλουθα στιχάκια:

Τώρα που θα κοιμηθώ

τους φίλους μου θα θυμηθώ.

Μαζί στα όνειρά μου θα τους πάρω,

μπαίνω στο ονειρόπλοιό μου και σαλπάρω!

EOYpillowcase

  • Όλες οι Μεγάλες Δημιουργίες.

Ένας έξυπνος τρόπος για να συγκεντρώσουν τα παιδιά και να πάρουν τις δημιουργίες τους, που είναι σε μορφή mobile ή μέγεθος μεγαλύτερο του Α4. Κουτιά πίτσας λοιπόν!!

koutia pizza

  • Ποιηματάκι από την κυρία.

Μπορεί να συνοδεύει τον φάκελλο των εργασιών, το portfolio, ή ένα cd  με φωτογραφίες ή βίντεο:

Έι παιδάκι για στάσου  λιγάκι,

κάτι θα πω στο μικρό σου αυτάκι.

Τώρα που τελειώνει το σχολείο,

άκουσε κάτι κι ας μοιάζει αστείο.

Θέλω να θυμάσαι για πάντα αυτό,

στην καρδιά σου να το’χεις φυλαχτό:

“Όλα μπορείς να τα καταφέρεις

έχεις τη δύναμη αυτό να το ξέρεις.

Όνειρα κάνε μεγάλα πολύ,

τρέξε, πέταξε σαν το πουλί.

Κι αν βρεις εμπόδια, λύκους, θηρία,

ποτέ μην ξεχνάς όσα είπε η κυρία…

Τη ζωή σου στα χέρια σου κρατάς,

μπορείς να έχεις ό,τι ζητάς.

Κυνήγα τα μεγάλα όνειρά σου,

η ελπίδα ποτέ μην σβήσει απ’την καρδιά σου.

Αντίο παιδάκι! Γεια χαρά!

Άπλωσε τώρα τα φτερά!”

Με αγάπη, η κυρία σου.

(Πηγές:

http://larremoreteachertips.blogspot.gr/2010/01/end-of-year-ideas.html

http://www.scholastic.com/teachers/lesson-plan/year-review

http://www.vickiblackwell.com/endofyear.html

http://www.kidactivities.net/post/end-fo-the-school-year-activities.aspx)

Bookmark the permalink.

0 Comments

  1. Αυτό με τα ονόματα σε t-shirts το έκαναν στην ΣΤ του δημοτικού της κόρης μου και ήταν πολύ ωραίο το αποτέλεσμα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.