Στη γειτονιά του Ήλιου!

Ο Ήλιος

sun

Η περιήγησή μας στο διάστημα δε θα μπορούσε να ξεκινήσει διαφορετικά από την αναφορά μας στο βασιλιά του Ηλιακού Συστήματος, τον Ήλιο.

Τί είναι ο ήλιος; Πώς είναι; Αφού καταγράψαμε τί γνωρίζουν τα παιδιά , με τη βοήθεια του υπολογιστή ανακαλύψαμε τις άγνωστες πτυχές του.

Ένα site που ενθουσίασε τα παιδιά είναι το ακόλουθο: http://delphi.nascom.nasa.gov/

Εδώ πραγματοποιήσαμε εικονική περιήγηση στον Ήλιο!

Φως / Σκιά

Σε πρώτη φάση ασχοληθήκαμε με το φως του Ήλιου και τις σκιές που δημιουργούνται όταν ένα αντικείμενο μπει μπροστά σε μια αχτίδα /δέσμη φωτός. Διαβάσαμε το παραμύθι :” Ποτέ μην κάνεις πιπί πάνω στη σκιά σου”(εκδ. Ερευνητές) και το αναλύσαμε. Στη συνέχεια με τη βοήθεια του φακού, και αφου κλείσαμε όλα τα φώτα, παίξαμε παιχνίδι με τις σκιές που δημιουργούν τα χέρια μας στον τοίχο. Σχεδιάσαμε και ζωγραφίσαμε το προφίλ της σκιας του προσώπου μας.

Τη συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ

Το Ηλιακό μας σύστημα

 • Με τη βοήθεια του Η/Υ και εικόνων που επιλέξαμε από το ίντερνετ αναλύσαμε το Ηλιακό μας σύστημα και από τι αποτελείται αυτο. (Πλανήτες, γαλαξίας, κομήτες, μετεωρίτες, αστεροειδής). Αφού διαβάσαμε και επεξεργαστήκαμε τις σχετικές πληροφορίες τονίσαμε την αξία του Ήλιου για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη Γη.

el.wikipedia.org/

 • Ένα site επίσης που μας βοήθησε πολύ καθ’ όλη τη διάρκει του προγράμματος είναι το :http://www.kidsastronomy.com/

Χρησιμοποιώντας αυτό το site μπορέσαμε με τα παιδιά να δούμε βίντεο από τους πλανήτες και αν παίξουμε παιχνίδια όπως “φτιάξε το δικό σου πλανήτη’ ή” Φτιάξε το δικό σου ηλιακό Σύστημα”.

 • “Solar walk”, μια υπέροχη εφαρμογή για το ipad της Apple: To Solar Walk έχει σχεδιαστεί για να βάλει ολόκληρο το σύμπαν στις άκρες των δαχτύλων του κάθε χρήστη, μέσω λεπτομερώς σχεδιασμένων 3D γραφικών και της τεχνολογίας της οθόνης αφής. Οι χρήστες μπορούν να εξερευνήσουν τα πάντα, από τη Γη και τους δορυφόρους της, στη Σελήνη, όλους τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος και ακόμη πιο μακρυά μέσα σε ολόκληρο το σύμπαν. Οι πλανήτες εμφανίζονται ακριβώς όπως θα ήταν σε πραγματικό χρόνο με τα κατάλληλα σημεία να φωτίζονται από τον Ἠλιο. Σύμφωνα με τον Michael Tchao, έναν ειδικό στα προϊόντα της Αpple “Αυτός είναι ένας υπέροχος τρόπος να μάθει κανείς για το Σύμπαν“.

http://www.telegraph.co.uk/technology/technology-video/8928307/iPad-app-Solar-Walk-puts-the-Universe-in-your-hands.html

 • Στη συνέχεια , εφόσον είχαμε μάθει τόσες νέες λέξεις σε σχέση με το διάστημα και το ηλιακό σύστημα φτιάξαμε το λεξικό του θέματος “Στη γειτονιά του Ήλιου”. Σε κάθε γράμμα της αλφαβήτου γράψαμε αντίστοιχες λέξεις, ώστε με κάθε ευκαιρία να μπορέσουμε να ανατρέξουμε εκεί και να τις χρησιμοποιήσουμε.

Πλανήτες.

Ύστερα από τις πρώτες πληροφορίες που είχαμε για τους πλανήτες και τις εισαγωγικές δραστηριότητες που προηγήθηκαν, εμβαθύναμε στο θέμα οργανώνοντας δραστηριότητες με στόχο τη γνωριμία με τον κάθε πλανήτη και τα χαρακτηριστικά του. Αυτό πραγματοποιήθηκε μέσα από τις παρακάτω δράσεις:

 • Διαβάσαμε στα παιδιά την ιστορια “Μια βόλτα με το φεγγάρι”  ( Αγγελική Πετρή, εκδ. Λιβάν). Αναλύσαμε το παραμύθι κα αφού παρατηρήσαμε τις εικόνες συγκρίναμε τα μεγέθη των πλανητών, τις αποστάσεις τους από τον ήλιο καθώς και τα χρώματα τους.

Θέλοντας να εξάψουμε τη φαντασία των παιδιών θέσαμε τον εξής προβληματισμό:

 • Αν μπορούσα να φτιάξω ένα δικό μου πλανήτη πως θα ήταν και τί θα είχε επάνω;

Τα παιδιά  για μια ακόμη φορά μας κατέπληξαν. Είδαμε πλανήτες γεμάτους φράουλες, καρδούλες, αχλάδια, καρπούζια, παγωτά, αυτοκόλλητα!!:

DSCN6134  DSCN6135DSCN6136  DSCN6137DSCN6138  DSCN6139DSCN6140

 • Τα ονόματα των ουράνιων σωμάτων. Ελληνική μυθολογία.

Πώς παίρνουν τα ουράνια σώματα τα όνοματά τους;

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%88%CE%B7%CF%82_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CF%84%CF%8E%CE%BD_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%97%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D_%CF%83%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%B4%CE%BF%CF%81%CF%85%CF%86%CF%8C%CF%81%CF%89%CE%BD_%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82

Παιχνίδια με τους πλανήτες.

 •  Με κάρτες (Τα χαρακτηριστικἀ των πλανητών):

Κάρτες με τους πλανήτες. Ένα παιδί περιγράφει έναν πλανήτη τονίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του  και τα υπόλοιπα προσπαθούν να μαντέψουν ποιός πλανήτης είναι.

DSCN6126 DSCN6127

 • “Πού είναι η Γη;”: Έχουμε φτιάξει έναν πίνακα αναφοράς με το ηλιακό μας σύστημα, με τα ουράνια σωματα περίπου στην ανάλογη θέση σε σχέση με τον Ήλιο. Ένα παιδί κλείνει τα μάτια του, πλησιάζει τον πίνακα και τοποθετεί όπου νομίζει τον πλανήτη Γη, φτιαγμένο από χαρτί. Κερδίζει εκείνος που η “δική του Γη” είναι πιο κοντά σε εκείνη που υπάρχει εξ αρχής στον πίνακα.

Γλωσσικές ασκήσεις

 • Παρουσιάσαμε και διαβάσαμε τους στίχους του τραγουδιού ” Του Ήλιου η γειτονιά”. Αναλύσαμε τους στίχους και στη συνέχεια τα παιδιά έπρεπε να συπληρώσουν το παρακάτω φύλλο εργασίας, με την ακόλουθη οδηγία: συπλήρωσε τα γράμματα που λείπουν για να ολοκληρώσεις τα ονόματα των πλανητών.

DSCN6143

 • Αινίγματα για τους πλανήτες.

Συλλέγοντας όλες τις πληροφορίες που γνωρίζουμε για τους πλανήτες φτιάξαμε τα δικά μας αινίγματα!Έπειτα τα εικονογραφήσαμε!

DSCN6160  DSCN6159  DSCN6161

Αίνιγμα

Πρώτος στη σειρά

στου Ήλιου τη γειτονιά

φτερωτός, μικρός

μα κι από όλους πιο μικρός;

Τί είναι;

Ο Ερμής

—————

Θεός του πολέμου ήταν αυτός

κόκκινος κατεργάρης

μα και λίγο σκανταλιάρης.

Τί είναι;

Ο Άρης

—————

Δαχτυλίδια έχει στη μέση

και όλο στριφογυρνά

μας ζαλίζει το κεφάλι

και ποτέ δε σταματά.

Τί είναι;

Ο Κρόνος

—————

Μακρινός και σκοτεινός

νάνος και πονηρός

απ’ τον Ήλιο μακρυά

δεν ανήκει στην οικογένεια του πια.

Τί είναι;

Ο πλούτωνας

—————

Άνθρωποι και ζώα

μένουνε εκεί

και έχει για παρέα

μια σελήνη ,μοναδική.

Τί είναι;

Η Γη

—————

Μπισκοτάκια ψήνεις

φούρνος δεν είναι,

Καίει πολύ

και κοντά στον Ήλιο είναι.

Τί είναι;

Η Αφροδίτη

—————

Φωτεινό αστέρι

και πολύ καυτό

είναι ο αρχηγός

στο σύστημα το ηλιακό.

Τί είναι;

Ο Ήλιος

—————

Θάλασσα δηλητήριο

έχει αυτός ο πλανήτης

Τρίαινα κρατάει

και τον Ουρανό χαιρετάει.

Τί είναι;

Ο ποσειδώνας

—————

Γίγαντας πλανήτης

μα και βασιλιάς

κάθεται στο θρόνο

κι όλους τους πλανήτες

μέσα του χωρά.

Τί είναι;

Ο Δίας

—————

Μπλέ είναι

θάλασσα δεν έχει,

πλανήτης είναι

και δίδυμο αδελφό τον Ποσειδώνα έχει.

Τί είναι;

Ο Ουρανός

ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ- ΠΥΡΑΥΛΟΙ- ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΑ

DSCN6169 DSCN6168 DSCN6167

Κατασκευές

 Ο Ήλιος με εφημερίδες και ατλακόλ

                             DSCN6119  DSCN6118

Αστροναύτες

DSCN6144  DSCN6145

Μόμπιλ φεγγάρι και αστέρια με πηλό.

DSCN6158  DSCN6177 DSCN6189

Κολλάζ με σχισμένες λωρίδες γλασσέ με θέμα “Ο Ήλιος”

DSCN6153  DSCN6152 DSCN6151  DSCN6149

Ο Ήλιος με την τεχνική του τυπώματος

DSCN6194  DSCN6196

Οι πλανήτες με κιμωλία

DSCN6182  DSCN6181 DSCN6180  DSCN6179

Μαγνήτες

Ύστερα από απορία των παιδιών για την κίνηση των πλανητών γύρω από  τον ήλιο, μας δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθούμε με τους μαγνήτες και το μαγνητικό πεδίο.

 • Αρχικα τέθηκαν ερωτησεις / υποθέσεις  οπως:

-Γιατί οι πλανήτες παραμένουν και κινούνται γύρω από τον ήλιο και δεν διασκορπίζονται στο σύμπαν;

-Τί είναι μαγνήτης;

-Τί είναι μαγνητικό πεδίο;

 • Παρατήρηση /Καταγραφἠ: Κάθε παιδί δοκιμάζει έναν μαγνήτη πάνω σε διάφορα αντικείμενα και καταγράφουμε που κολλάει και που όχι. (Σε ποια υλικά κολλάει; τί κοινό έχουν αυτά τα υλικά; Έχουν όλοι οι μαγνήτες την ίδια ισχύ;)
 • ” Tο πέταγμα του χαρταετού”(πείραμα για το μαγνητικό πεδίο)

Υλικά:

 • Ένα κομμάτι χαρτί
 • Έναν συνδετήρα μεταλικό
 • Κλωστή
 • Χαρτοταινία
 • Ψαλίδι
 • Δυνατό μαγνήτη

Διαδικασία:

Κόβετε το χαρτί σε σχήμα χαρταετού και μέγεθος περίπου 8 εκατοστών, και προσαρμόζετε στη μια γωνία, τον συνδετήρα. Στην αντίθετη γωνία, κολλήστε με τη χαρτοταινία, μια κλωστή περίπου 20 εκατοστών. Την άλλη άκρη της κλωστής κολλήστε με χαρτοταινία την κλωστή σε μια επίπεδη επιφάνεια. Χρησιμοποιήστε έναν δυνατό μαγνήτη για να ανασηκώσετε τον συνδετήρα και να κάνετε την κλωστή να τεντωθεί σε όλο το μήκος της.  Κρατήστε τον χαρταετό ανάμεσα στα δάχτυλά σας και σιγά σιγά απομακρύνετε τον μαγνήτη από τον συνδετήρα. Όταν αφήνετε τον χαρταετό, αυτός “πετάει”,  ενώ δεν ακουμπάει τον μαγνήτη.

Συμπέρασμα:

Οι μαγνήτες έχουν ένα μαγνητικό πεδίο, μια αόρατη δύναμη που προσελκύει κάποια είδη μετάλλου. Τα μεταλλικά αντικείμενα μέσα στο μαγνητικό πεδίο δεν χρειάζεται να ακουμπούν τον μαγνήτη για να μαγνητιστούν.

kids.nationalgeographic.com

 • Το ψάρεμα : Δένουμε ένα μαγνήτη στην άκρη ενός ραβδιού. Γεμίζουμε ένα ρηχό καλάθι ή ένα κουτί από παπούτσια με διάφορα αντικείμενα από την τάξη, όπως μολίβια, γόμες, συνδετήρες, ψαλίδια κλπ. Κάθε ένα παιδί αναφέρει ένα αντικείμενο που πιστεύει ότι είναι μαγνητικό και μετά προσπαθεί να το ψαρέψει για να δει αν θα κολλήσει στον μαγνήτη. Καταγράφουμε ποια αντικείμενα κολλούν στο μαγνήτη και ποια όχι. Αν ένα αντικείμενο εχεί και μαγνητικά και μη μαγνητικά μέρη όπως το ψαλίδι με την πλασική λαβή, επεξεργαζόμαστε ομαδικά την πληροφορία: Ποιο μέρος είναι μαγνητικό; Γιατί; Στη συνέχεια διαχωρίζουμε και ομαδοποιούμε τα αντικείμενα σε μαγνητικά, μη μαγνητικά κι εκείνα που έχουν απο κοινούν μαγνητικά και μη μαγνητικά μέρη. Τα παιδιά με τη σειρά γεμίζουν το κουτί με διαφορετικά αντικείμενα, και χρησιμοποιούν διαφορετικά είδη μαγνητών καθώς και μαγνήτες με διαφορετική ισχύ.(Πηγή brainpopjr.com)
 • Λαβύρινθος”  Στόχος:Χρήση μαγνητικού πεδίου διαμέσου των υλικών.Υλικά: Μια λεπτή επιφάνεια (χαρτόνι, ξύλο,πλαστικό) στην οποία σχεδιάζεται ένας λαβύρινθος, ένας μαγνήτης, από ένα ίδιο σιδερένιο αντικείμενο για κάθε παίκτη (διαφοροποιείται με κάποιο χρὠμα): συνδετήρας, σιδερένιοι κρίκοι…Διαδικασία:Με τη σειρά του κάθε παίκτης μετακινεί το πιόνι του προς το μέρος που πιστεύει ότι είναι η έξοδος του λαβύρινθου, χρησιμοποιώντας το μαγνήτη του κάτω από την επιφάνεια. Κάθε παίκτης είναι υποχρεωμένος να μετακινεί το πιόνι του προσεκτικά μέσα από τη διαδρομή που επιβάλλει ο λαβύρινθος. Αν δεν τα καταφέρει, ο παίκτης χάνει τη σειρά του και το πιόνι του παραμένει στη θέση του μέχρι να ξαναπαίξει. Κερδίζει ο παίκτης που καταφέρνει να βγάλει πρώτος το πιόνι του από το λαβύρινθο.

(Περισσότερες πληροφορίες και δραστηριότητες για τους μαγνήτες στο άρθρο  “Ελάτε να ασχοληθούμε με τους μαγνήτες!”)

Αστερισμοί.

 • Χρησιμοποιώντας ένα παιδικό πλανητάριο, έναν μικρό φωτεινό προτζέκτορα του ουράνιου θόλου, παρατηρούμε και συζητάμε με τα παιδιά για τις ομάδες των αστεριών που βλέπουμε στο βόρειο και στο νότιο ουράνιο θόλο. Δίνουμε έμφαση στον Πολικό Αστέρα και το Σταυρό του Νότου και τη σημασία τους για τον προσανατολισμό.

πλανηταριο1

 •  Είδαμε αστερισμούς σε ένα εικονικό τηλεσκόπιο: http://library.thinkquest.org/3645/constellations.html
 • Φτιάξαμε τους  δικούς  μας εικονικούς αστερισμούς: http://www.learninggamesforkids.com/preschool_games/preschool_games_constellations.html
 • Τοποθετήσαμε χάρτινα αστέρια στο πάτωμα και κόβαμε τόσο κορδόνι όσο χρειαζόταν για να ενώσουμε τα αστέρια μεταξύ τους ανά δυο και τελικά να φτιάξουμε έναν αστερισμό.
 • Φύλλο εργασίας (γραμμές με χάρακα): Ενώνουμε τα αστέρια του Σταυρού του Νότου κάνοντας γραμμές με το χάρακα.

νοτος4  νοτος3

νοτος2  νοτος1

“Στο άπειρο κι ακόμα παραπέρα!

Συζητάμε με τα παιδιά για το πόσο μεγάλο πιστεύουν πως είναι to Ηλιακό μας σύστημα και αν πιστεύουν πως υπάρχει κάτι πέρα από αυτό … Στη συνέχεια χωρίς εξηγήσεις παρουσιάζουμε το βίντεο “The Known Universe” του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και μετά από αυτό ξανακάνουμε την προηγούμενη συζήτηση με βάση τα… νέα δεδομένα!

“Αστεροειδής Β612”

 • Αναλύσαμε τους στίχους του τραγουδιού, περιγράψαμε τις εικόνες που μας έφερε στο μυαλό, καθώς και πώς φανταζόμαστε τον ήρωα της μικρής ιστορίας που περιγράφει αυτό.
Είχα για φίλο ένα τύπο
που΄ χε ΄ένα αστέρι για κήπο
μ΄ένα λουλούδι μόνος του ζούσε
και τ΄αγαπούσε πολύ.
Ήταν ξανθά τα μαλλιά του
φώτιζαν τη μοναξιά του
πρίγκηπας ήταν κι όπου γυρνούσε
όλο ρωτούσε γιατί.
Πέταξε πριν απ΄τη δύση
ήλιος στους ήλιους να ζήσει
είπε η ζωή του πάντα είναι λίγη
και πρέπει να φύγει μακριά.
Φεύγουν τα χρόνια περνάνε
ποιος ξέρει τώρα πού να΄ναι
και ποιον προφήτη
κανείς να ρωτήσει
αν θα γυρίσει ξανά.

 • Παρουσιάσαμε το βιβλίο του “Μικρού Πρίγκιπα” και μιλήσαμε περιληπτικά για την ιστορία του. Ξεκινήσαμε να την διαβάζουμε και αποφασίσαμε να την διαβάζουμε σε συνέχειες όποτε έχουμε χρόνο.
 • Ζωγραφίσαμε τον μικρό πρίγκιπα…
DSCN6172 DSCN6173 DSCN6174 DSCN6175 DSCN6176
 • Παρακολουθήσαμε τις περιπέτειες του Μικρού Πρίγκιπα όπως έχουν μεταφερθεἰ  στην μικρή οθόνη.

Παιχνίδια με πλανήτες και αριθμούς!
Οι αριθμοί από το 1-9.
1) Τοποθετούμε εικόνες με τους 9 πλανήτες στο πάτωμα η μια δίπλα στην άλλη και κάρτες με τους αριθμους από το 1-9. Τα παιδιά βάζουν τους αριθμούς στη σειρά κάτω από τις κάρτες  των πλανητών , φτιάχνοντας έτσι τη σειρά των πλανητών. ( ξεκινώντας από αυτόν που είναι πιο κοντά στο ήλιο). Μπερδεύουμε τη σειρά και τα παιδιά την ξαναφτιάχνουν.
2) Φτιάχνουμε με αλουμινόχαρτο μπαλλίτσες που τις ονομάζουμε φεγγαρόπετρες. Βάζουν πάνω σε κάθε πλανήτη τόσες φεγγαρόπετρες όσες υποδηλώνει ο αριθμός και τις αφήνουν εκεί.
3) Συνέχεια της προηγούμενης δραστηριότητας: πάνω στις κάρτες των πλανητών υπάρχουν φεγγαρόπετρες. Βάζουμε από κάρτα που γράφει έναν αριθμό. Τα παιδιά καλούνται να αφαιρέσουν ή να προσθέσουν τόσες φεγγαρόπετρες ώστε να σηματιστεί ο αριθμός που γράφει η κάρτα.
DSCN6183 DSCN6185
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Παρουσιάζουμε στα παιδιά μια αφίσα με θέμα την Αστρονομία που έχει τις λεζάντες:
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ: ΙΠΠΑΡΧΟΣ Ο ΡΟΔΙΟΣ
                                                   ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ
                                                   ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ ΓΑΛΙΛΕΙ
ΒΛΕΠΩ Τ’ΑΣΤΡΑ ΜΕ:         ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ
ΒΛΕΠΩ Τ’ ΑΣΤΡΑ ΣΤΟ :      ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ
                                                   ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
Ξεκινώντας από τον τίτλο κάνουμε ερωτήσεις προκειμένου να εξακριβώσουμε τις γνώσεις των παιδιών πάνω στο θέμα. Παρουσιάζουμε σχετικές φωτογραφίες και τις αναλύουμε. Δίνουμε τις πληροφορίες και τις επεξηγήσεις και κάνουμε συζήτηση.
DSCN6199
Στη συνέχεια τα παιδιά ζωγραφίζουν τις εικόνες και τις κολλούν δίπλα στις λεζάντες.
DSCN6201
 Επέκταση τις δραστηριότητας , τα παιδιά συμπληρώνουν φύλλο εργασίας με τίτλο: Τί βλέπω από το τηλεσκόπιο μου!
DSCN6208 DSCN6207 DSCN6206 DSCN6205 DSCN6204 DSCN6203 DSCN6202 DSCN6213 DSCN6209 DSCN6210 DSCN6211 DSCN6212
 • Λέξεις με πρώτο συνθετικό το πρόθεμα τηλε- : Με αφορμή τη λέξη τηλεσκόπιο, κάνουμε την ετυμολογία της λέξης / λέμε κι άλλες λέξεις που αρχίζουν από το ίδιο πρόθεμα και τις καταγράφουμε (τηλέφωνο, τηλεόραση, τηλεχειριστήριο) /εξηγούμε το κοινό τους σημείο εννοιολογικά / κόβουμε τις λέξεις και τις ενώνουμε ξανά προσέχοντας ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στο γράμμα με το οποίο ξεκινάει το δεύτερο συνθετικό της λέξης για να μπορέσουμε να τις διαχωρίσουμε / Φύλλο εργασίας: Συμπληρώνουμε το δεύτερο συνθετικό των λέξεων τηλεσκόπιο, τηλεόραση, τηλέφωνο.
DSCN6214
Δύο δορυφόροι του Πλούτωνα αναζητούν όνομα!
Διαβάσαμε ανακοίνωση στο ιντερνετ , όπου ομάδα ερευνητών ανακάλυψε 2 νέους δορυφόρους του Πλούτωνα και ζητά τώρα από τους φίλους του Διαστήματος να τους βοηθήσουν στην επιλογή των ονομάτων των δύο φεγγαριών. Εφτιαξαν μια λίστα από υποψήφια ονόματα και δημιούργησαν έναν δικτυακό τόπο στον οποίο οι επισκέπτες μπορούν να ψηφίσουν δύο από αυτά. Τα υποψήφια ονόματα σχετίζονται φυσικά με τον μυθικό κόσμο του Πλούτωνα, τον κάτω κόσμο όπου μεταβαίνουν οι ψυχές μετά τον θάνατο. Η λίστα περιέχει ονόματα όπως: Κέρβερος, Αχέροντας, Ορφέας, Περσεφόνη, Υπνος, Ευριδίκη.
Με τη βοήθεια των χρηστών του διαδικτύου οι δύο νέοι δορυφόροι Ρ4 και Ρ5 θα αποκτήσουν ονόματα.
Αφού λοιπόν διαβάσαμε τα ονόματα και εξηγήσαμε τί σημαίνει το καθένα γράψαμε σε  λίστα τα ονόματα και τα παιδιά ψήφισαν 2 ονόματα . Αφού καταγράψαμε τα ονόματα μπήκαμε στο σχετικό site και ψηφίσαμε τα 2 επικρατέστερα , Κερβερος και Αχέρων.
DSCN6220 DSCN6216
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:Πτώση μετεωρίτη στη Ρωσία.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος μας έτυχε ένα απρόσμενο συμβάν!To πρωί της Παρασκευής ξαφνική πτώση μετεωρίτη προκάλεσε βίαιες εκρήξεις στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας πάνω από τα Ουράλια, τραυματίζοντας περισσότερους από 1200 ανθρώπους στην περιοχή Τσέλιαμπινσκ κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Καζακστάν.Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η NASA, πριν από την είσοδο του στην ατμόσφαιρα ο μετεωρίτης ταξίδευε με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων/δευτερόλεπτο, είχε διάμετρο 17 μέτρα και ζύγιζε 10.000 τόνους. Oι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι τέτοιου είδους φαινόμενα είναι εξαιρετικά σπάνια αναφέροντας ότι η τελευταία μεγάλη έκρηξη μετεωρίτη στην ιστορία συνέβη το 1908 στη Σιβηρία.Παρακολουθήσαμε στο παρακάτω βίντεο την πτώση του μετεωρίτη, γεγονός που ενθουσίασε τα παιδιά!
Ένα αστέρι πέφτει και κάνω μια ευχή, ίσως κάποια μέρα να βγει αληθινή!!
Τα παιδιά ζωγράφισαν την ευχή τους σε φύλλο εργασίας.
ευχη
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ /ΕΜΠΕΔΩΣΗ
Μετά από τις δραστηριότητες που κάναμε με τα παιδιά , θέλοντας να κάνουμε μια ανακεφαλαίωση αποφασίσαμε να κάνουμε ένα πόστερ που να περιλαμβάνει όλα όσα μάθαμε στη γειτονιά του ήλιου! 
Κάθε παιδί ζωγράφισε με τέμπερα ό,τι ήθελε σε σχέση με το σύμπαν (πλανήτες, δορυφόρους, αστροναύτες κτλ). Τα κόψαμε, τα κολλήσαμε σε χαρτί του μέτρου και στη συνέχεια προσθέσαμε λέξεις σχετικές με το θέμα.
ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ
afisa
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Το κλείσιμο του προγράμματος μας έγινε με την επίσκεψη των μελών της αστρονομικής εταιρίας Κέρκυρας στο Νηπιαγωγείο μας! Μαζί τους κάναμε ένα ταξίδι από το νηπιαγωγείο μας μέχρι …το σύμπαν. Επίσης παρατηρήσαμε τον Μυθολογικό Έναστρο Ουρανό και αναφερθήκαμε στο μύθο της Κασσιόπης, του Κηφέα, της Ανδρομέδας και του Περσέα. Έπειτα δεν μπορούσαμε να μην μιλήσουμε και για τους εξωγήινους!! Πώς τους φανταζόμαστε και τί προσπάθειες έχουν κάνει ως τώρα οι άνθρωποι για να επικοινωνήσουν μαζί τους. Εννοείται πως στη συνέχεια τα παιδιά ζωγράφισαν τους εξωγήινους έτσι όπως τους φαντάστηκαν. Στη συνέχεια ένα τηλεσκόπιο στήθηκε στην αυλή, όπου τα παιδιά το περιεργάστηκαν και παρατήρησαν,δυστυχώς όχι τα αστέρια λόγω της ώρας, αλλά τον φυσικό περιβάλλοντα χώρο, κυρίως για να αντιληφθούν τη λειτουργία του.Μια ακόμη όμως έκπληξη περίμενε τα παιδιά στην τάξη, όπου παρακολούθησαν ένα  βίντεο με φωτογραφίες από το υπέροχο βόρειο σέλας, που τόσο έχουν αγαπήσει τα παιδιά, από ένα μέλος της Εταιρείας που ταξίδεψε στην Ισλανδία και μοιραστηκε μαζί μας τις εμπειρίες του…
projector
ζωγραφια  τηλεσκοπιο
…και φεύγοντας απένειμαν στα παιδιά το Δίπλωμα του Μικρού Αστρονόμου!
diploma

(“Στη γειτονιά του Ηλίου” λοιπόν είναι ένα πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε σε 3 μέρη. Τα 2 μέρη που προηγήθηκαν ήταν “Ο πλανήτης Γη” και “Σελήνη, ο δορυφόρος της Γης”)

About Ηρώ Παπαδοπούλου

Αποφοίτησα από την Παιδαγωγική Σχολή (Τμήμα Νηπιαγωγών) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1996. Κατάγομαι από τα Ιωάννινα, όπου και εργάστηκα στην ιδιωτική εκπαίδευση από το 1996 έως το 2000. Έκτοτε ζω με την οικογένειά μου στην Κέρκυρα και εργάζομαι σε δημόσιο Νηπιαγωγείο. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο: info@meleniro.gr
Bookmark the permalink.

5 Comments

 1. Ανώνυμος

  Ηταν υπέροχη η δουλειάσας!!!Μπράβο σου!!!

 2. Ειρήνη

  Εξαιρετική η δουλειά σας! Ένα μεγάλο συγχαρητήρια! Πολλές από τις ιδέες σας θα τις εφαρμόσω στην τάξη μου. Ευχαριστώ

 3. ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΙΓΑΛΑ

  Συγχαρητήρια!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.