Περιβαλλοντικό πρόβλημα από τα πλαστικά καπάκια;
Τα καπάκια από πλαστικά μπουκάλια είναι συνήθως τόσο μικρά, που εύκολα μπορεί να παραβλέψει κανείς τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν στο περιβάλλον. Αν πετάξεις ένα στο έδαφος, στο πάρκο ή στην παραλία, πιθανόν να μην το θεωρήσεις και σπουδαία υπόθεση!
Έρευνες όμως (Beach Environmental Awareness Campaign Hawaii, B.E.A.C.H. ) έχουν δείξει ότι τα καπάκια από πλαστικά μπουκάλια είναι ένα από τα κορυφαία 10 αντικείμενα που έχουν βρεθεί στα σκουπίδια παραλιών, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων καθαριότητας, και είναι το δεύτερο πιο συχνά πεταμένο αντικείμενο μετά τα αποτσίγαρα!
Η ανακύκλωση φαίνεται ως μια καλή επιλογή αλλά γνωρίζατε ότι σε πολλές περιοχές δεν δέχονται καπάκια για ανακύκλωση;
Ανακυκλώνονται τα πλαστικά καπάκια;
“Εμπειρικά ή από όσα έχετε ακούσει, γνωρίζετε σίγουρα ποια είναι τα υλικά τα οποία μπορούμε να ανακυκλώσουμε. Υπάρχουν, όμως, αντικείμενα, τα οποία αν και φαινομενικά προέρχονται από ανακυκλώσιμα υλικά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τα τοποθετούμε σε συμβατικούς κάδους σκουπιδιών. Τοποθετώντας τα, αντίθετα, στους μπλε κάδους θα ειναι χειρότερο για το περιβάλλον από το να μην ανακυκλωθούν καθόλου.(ΠΗΓΗ : terrasos.pblogs.gr)
Έτσι και τα πλαστικά καπάκια αν τοποθετηθούν μαζί με τα πλαστικά μπουκάλια, επειδή δεν λιώνουν στην ίδια θερμοκρασία, αφού προέρχονται από πλαστικό διαφορετικής υφής και αντοχής, ενδέχεται να καταστρέψουν ολόκληρη την παρτίδα ανακύκλωσης.
Αν πάλι τοποθετηθούν μόνα τους προς τήξη, το μειονέκτημα είναι ότι η διαδικασία αυτή επειδή είναι πιο σύνθετη, κοστίζει περισσότερο και τελικά θεωρούνται λιγότερο κερδοφόρα στην αγορά. Κατά συνέπεια πολλοί φορείς ανακύκλωσης δεν τα δέχονται.
Οπότε καταλήγουμε στο ότι καλύτερα είναι να τοποθετούμε τα πλαστικά μπουκάλια χωρίς καπάκια στους κάδους ανακυκλώσης και τα καπάκια μόνα τους στους συμβατικούς κάδους απορριμάτων.(ΠΗΓΗ: www.recyclebank.com )
Ευτυχώς όμως κάποιοι είχαν μια λαμπρή ιδέα…
ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΓΓΑΝΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ολα ξεκίνησαν από ένα… ψέμα. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων του νομού Πέλλας, με έδρα τα Γιαννιτσά, είδαν σε μια ιστοσελίδα πως 10.000 πλαστικά καπάκια εμφιαλωμένου νερού και αναψυκτικών ανταλλάσσονται με ένα αναπηρικό ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο. Στον Σύλλογο, στα σχολεία, σε καφετέριες και ταβέρνες της περιοχής σήμανε συναγερμός συμπαράστασης, και μέσα σε λίγες ημέρες ο αριθμός είχε καλυφθεί.
Ομως, όταν η πρόεδρος του Συλλόγου, Δήμητρα Χριστάκη, απευθύνθηκε σε εταιρείες εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικών, βρέθηκε μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα. «Τέτοια προσφορά δεν υφίσταται», της απάντησαν.
Απόγνωση. Τόσα καπάκια και άλλα τόσα που συνέχιζαν να καταφθάνουν στα γραφεία του Συλλόγου ήταν μάταιος κόπος. Σ’ αυτές όμως τις περιπτώσεις το «…σύμπαν είχε ήδη συνωμοτήσει για να πετύχει ο στόχος», και τα πλαστικά καπάκια άγγιξαν καρδιές.
Μια εταιρεία ανακύκλωσης – ειδών εμφιάλωσης με έδρα την Κεντρική Μακεδονία, με περίσσευμα κοινωνικής ευθύνης, δέχθηκε να κάνει το ψέμα… αλήθεια! Με την προϋπόθεση ότι δεν θα γνωστοποιηθεί η εταιρική της ταυτότητα, παραλαμβάνει τις ποσότητες του Συλλόγου με αντάλλαγμα την οικονομική συνδρομή της στην εξασφάλιση των αναπηρικών καροτσιών.
Ετσι, η προσπάθεια συνεχίστηκε, και δεκάδες φορείς από όλη την Ελλάδα, που πληροφορήθηκαν την προσπάθεια μέσω Facebook, blogs και δημοσιευμάτων, άρχισαν να στέλνουν μικρά και μεγάλα δέματα με καπάκια, με το ΚΤΕΛ, με κούριερ, με το ταχυδρομείο. Για να αγοραστεί ένα συνηθισμένο αναπηρικό καροτσάκι απαιτούνται καπάκια βάρους πλέον του ενός τόνου, ανέφερε η κ. Χριστάκη, και φυσικά η ποσότητα αυξάνεται όταν πρόκειται για ηλεκτροκίνητο. Για ένα μόνο κιλό χρειάζονται 540 καπάκια. «Εχουν έρθει από το Πολεμικό Ναυτικό, από μονάδες του Ελληνικού Στρατού, από σχολεία, από εργαζόμενους του ΟΤΕ, από εργαζόμενους ιδιωτικών εταιρειών, απ’ όπου μπορείτε να φανταστείτε» λέει.
Ο Σύλλογος με τη συγκέντρωση πλαστικών καπακιών προμηθεύτηκε έως τώρα έξι αναπηρικά καροτσάκια. Τα τρία διατέθηκαν στην Εθελοντική Ομάδα του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης για τις ανάγκες νεφροπαθών. Ενα στάλθηκε στο Βέλο Κορινθίας σε παιδάκι.
Τα άλλα δύο διατέθηκαν σε μέλη του Συλλόγου στα Γιαννιτσά (ένα εκ των οποίων ηλεκτροκίνητο), ενώ σύντομα θα προμηθευτεί ακόμη δύο που προορίζονται για άτομα στη Φθιώτιδα. Καθημερινά στα γραφεία της οδού Κολοκοτρώνη 10 των Γιαννιτσών καταφθάνουν δέματα με πλαστικά καπάκια. «Είναι τεράστια η ανταπόκριση του κόσμου, ενώ 2-3 εταιρείες δήλωσαν την πρόθεση να στηρίξουν τον Σύλλογο, χωρίς αντάλλαγμα τα πλαστικά καπάκια», επισημαίνει η κ. Χριστάκη.”
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ Ν.ΠΕΛΛΑΣ
Κολοκοτρώνη 10, 58100 Γιαννιτσά, Ν.Πέλλας
τηλ. 23820 81308
Και αφού η ανακύκλωση ή μη των πλαστικών καπακιὠν τελικά ήταν μια …πολυεπίπεδη υπόθεση, ας κινηθούμε προς την επόμενη περιβαλλοντικά φιλική επιλογή, την επαναχρησιμοποίηση!
Προτάσεις για να παίξουμε, να διασκεδάσουμε, να δημιουργήσουμε , να μάθουμε με τα πλαστικά καπάκια!
Προσαρμόζουμε τα καπάκια σε σφουγγάρια και κάνουμε τυπώματα “καρδούλες”.
Heart Sponge Painting – Boy Mama Teacher Mama
Τυπώματα με το στόμιο των καπακιών.
Bottle Top Painting – Preschool Playbook
Χρησιμοποιούμε τα καπάκια ως μεζούρες ή ως σκεύη και παίζουμε τους μικρούς σεφ.
Rainbow Rice and Bottle Tops – Learning 4 Kids
Αντιστοιχίσεις γραμμάτων.
Spelling with Bottle Tops – Crayon Freckles
Τα καπάκια στη σειρά γίνονται μια κάμπια!
The Very Hungry Caterpillar – Learn with Play at Home
Παιχνίδια με τους αριθμούς.
Bottle Cap Math – Boy Mama Teacher Mama
Κολάζ με τα καπάκια πάνω σε γράμματα.
Bottle Cap Letters – Brick by Brick
Ομαδοποιήσεις με βάση το χρώμα.
Sorting Colours – Learning 4 Kids
Διακοσμητικοί μαγνήτες για το ψυγείο.
Προσαρμόζουμε στα καπάκια σχέδια από αφρώδες υλικό και κάνουμε τυπώματα.
Μωσαϊκό.
Κατασκευή “πουλάκια”
Τα καπάκια γίνονται είδος προς συναλλαγή σε παιχνίδια όπως το “μαγαζάκι”.
Σβούρες.
Δαχτυλίδια.
www.love-and-lollipops.blogspot.gr
Ένα μαξιλαράκι για τις καρφίτσες και τα βελόνια.
Διακοσμητικοί μαγνήτες ” προσωπάκια”.