Όταν το χιόνι γίνεται…θέμα!

χιονι

Μήπως χιονίζει στην περιοχή σας; Έχουμε για εσάς πληροφορίες, πειράματα, κατασκευές και όχι μόνο, για μικρά και μεγάλα παιδιά, στο σχολείο ή στο σπίτι, με θέμα το χιόνι!

ΠΩΣ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΧΙΟΝΙ;

Το χιόνι σχηματίζεται όταν ο ατμός μετατρέπεται απευθείας σε πάγο χωρίς πρώτα να υγροποιηθεί, ψηλά στην ατμόσφαιρα σε θερμοκρασία μικρότερη από 0 ºC  και μετά πέφτει στο έδαφος.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΙΟΝΟΝΙΦΑΔΕΣ;

snowflakes

Οι χιονονιφάδες φτιάχνονται από παγοκρύσταλλους. Κάθε χιονονιφάδα έχει έξι πλευρές και είναι φτιαγμένη από πάνω από 200 παγοκρύσταλλους. Οι χιονονιφάδες σχηματίζονται στα σύννεφα όταν η θερμοκρασία είναι υπό του μηδενός. Οι παγοκρύσταλλοι σχηματίζονται γύρω από κόκκους σκόνης, που έχουν παρασυρθεί στην ατμόσφαιρα από τον αέρα. Καθώς οι χιονοκρύσταλλοι μεγαλώνουν, βαραίνουν και πέφτουν κατευθείαν στο έδαφος.

Αυτό σε γενικές γραμμές περιγράφεται και στο βίντεο που ακολουθεί:

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΠΡΟ;

ασπρο

Το φωτεινό χιόνι μας τυφλώνει με το λαμπερό άσπρο του χρώμα επειδή αντανακλά ακτίνες άσπρου φωτός. Αντί να απορροφά φως, η σύνθετη δομή του χιονιού αποτρέπει το φως από το να λάμψει διαμέσου του πλέγματός του. Μια ακτίνα άσπρου φωτός καθώς εισέρχεται στη χιονονιφάδα διασκορπίζεται τόσο γρήγορα από δισεκατομμύρια παγοκρύσταλλους και θύλακες αέρα, ώστε το μεγαλύτερο μέρος του φωτός αναπηδά πάλι πίσω, έξω από τη χιονονιφάδα. Το λιγοστό φως του ήλιου που απορροφάται από το χιόνι, απορροφάται ισόποσα στο μήκος κύματος του ορατού φωτός, έτσι το χιόνι αποκτά τη λευκή του όψη. Έτσι ενώ πολλά φυσικά αντικείμενα παίρνουν τα μπλε, κόκκινα, κίτρινα χρώματα τους επειδή απορροφούν το φως, το χιόνι μένει κολλημένο στο άσπρο χρώμα γιατί αντανακλά το φως.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΧΙΟΝΙ 

Πείραμα 1: ῾Το χιόνι λιώνει῾

Υλικά:

  • ένα γυάλινο ποτήρι
  • θερμόμετρο
  • χιόνι

Διαδικασία:

  • Γεμίστε το ποτήρι με χιόνι μέχρι επάνω.
  • Τοποθετήστε μέσα σε αυτό το θερμόμετρο και δείτε τη θερμοκρασία.
  • Καταγράψτε τη θερμοκρασία.
  • Φέρτε το ποτήρι σε εσωτερικό χώρο και περιμένετε περίπου 5 λεπτά μέχρι να λιώσει το χιόνι.
  • Τώρα δείτε ξανά τη θερμοκρασία. Τί συνέβη;

Εξήγηση:

Η θερμοκρασία του χιονιού ήταν πολύ πιο χαμηλή από τη θερμοκρασία του λιωμένου χιονιού-νερού. Το νερό παγώνει στους 0 ºC . Όταν το ποτήρι με το χιόνι μεταφέρθηκε στον εσωτερικό χώρο, η θερμοκρασία εκεί ήταν πολύ πιο υψηλή από 0 ºC. Κι έτσι το χιόνι έλιωσε.

Πείραμα 2: ῾Εξετάζοντας χιoνονιφάδες῾

Υλικά:

  • μαύρο χαρτί ή μαύρο ύφασμα
  • μεγεθυντικός φακός

Διαδικασία:

  • Τοποθετήστε το χαρτί ή το ύφασμα στην κατάψυξη για 2 ώρες περίπου.
  • Πάρτε το χαρτί ή το ύφασμα από εκεί και τοποθετήστε το έξω όταν χιονίζει.
  • Αφήστε μερικές χιονονιφάδες να πέσουν πάνω στο χαρτί ή το ύφασμα.
  • Χρησιμοποιήστε το μεγεθυντικό φακό για να παρατηρήσετε τα υπέροχα σχήματα.

Εξήγηση:

Αυτό το πείραμα σας επιτρέπει να δείτε από πολύ κοντά τις χιονονιφάδες με τις έξι πλευρές τους. Καμιά χιονονιφάδα δεν έχει όμοιά της οπότε διασκεδάστε με τα υπέροχα σχήματα.

Πηγή: weatherwizkids.com

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Φτιάχνουμε χιονονιφάδες με τυπώματα:

Κάντε τυπώματα που μοιάζουν με χιονονιφάδες σε σκούρο χαρτί, ακουμπώντας το κάτω μέρος από καλαθάκια φρούτων σε άσπρο χρώμα.

Για πιο εντυπωσιακό και εορταστικό αποτέλεσμα ακουμπήστε τα καλαθάκια σε ατλακόλ, κάντε το τύπωμα σε σκούρο χαρτί και ρίξτε ασημόσκονη!

Πηγή: kinderart.com

Φτιάχνουμε χιονονιφάδες από χαρτί:

Ένας χιονάνθρωπος στο μπουκάλι! 

Κατασκευή που καθώς…αποδομείται μπορεί να λειτουργήσει ως ερέθισμα για συζητήσεις και πειράματα (βλ. προηγούμενα – πείραμα1: το χιόνι λιώνει) για το χιόνι που λιώνει.

Snowman in a Bottle

Χιονάνθρωπος με αφράτη μπογιά!

(Η αφράτη άσπρη μπογιά γίνεται αν αναμειχθούν 3 κουταλιές αφρός ξυρίσματος, 1 κουταλιά ατλακόλ και άσπρη τέμπερα).

Puffy Paint Snowman

κι αν πετούσαν οι χιονάνθρωποι;

Μήπως δεν χιονίζει στην περιοχή σας; Κανένα πρόβλημα! Ακόμη κι εσείς μπορείτε να παίξετε ῾χιονοπόλεμο῾!!

Τα παιδιά μοιράζονται σε δυο ομάδες. Κόβετε άσπρα χαρτιά και τα φτιάχνετε μπαλίτσες. Κάθε ομάδα παίρνει το ίδιο αριθμό από χαρτόμπαλες. Με μια χαρτοταινία ή ένα σχοινάκι χωρίζετε το χώρο στον οποίο βρίσκεστε (κατά προτίμηση αύλιος χώρος) σε δυο μέρη. Κάθε ομάδα πηγαίνει στο δικό της μέρος. Μόλις ξεκινήσει να ακούγεται μουσική τα παιδιά πετούν στην απέναντι ομάδα τις χαρτόμπαλές τους, προσπαθώντας να μην μείνει καμία στο δικό τους έδαφος. Μέχρι που να τελειώσει η μουσική τα παιδιά παίζουν ῾χιονοπόλεμο῾!! Κέρδίζει η ομάδα που στο τέλος θα έχει τις λιγότερες χαρτόμπαλες στο δικό της έδαφος!

Καλή    διασκέδαση σε όλους!

About Ηρώ Παπαδοπούλου

Αποφοίτησα από την Παιδαγωγική Σχολή (Τμήμα Νηπιαγωγών) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1996. Κατάγομαι από τα Ιωάννινα, όπου και εργάστηκα στην ιδιωτική εκπαίδευση από το 1996 έως το 2000. Έκτοτε ζω με την οικογένειά μου στην Κέρκυρα και εργάζομαι σε δημόσιο Νηπιαγωγείο. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο: info@meleniro.gr
Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.