Τα φύλλα του Φθινοπώρου

Γιατί τα φύλλα αλλάζουν χρώμα το Φθινόπωρο;

Μέσα στο φύλλο υπάρχουν εκατομμύρια μικρά πακέτα από πράσινο, κίτρινο και πορτοκαλί  χρώμα. Τα πακέτα με το πράσινο χρώμα λέγονται χλωροφύλλη. Τα πακέτα με το κίτρινο χρώμα λέγονται ξανθοφύλλη. Τα πακέτα με το πορτοκαλί χρώμα λέγονται καροτίνη.

ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΥΛΛΑ

Το καλοκαίρι τα πράσινα φύλλα της χλωροφύλλης είναι απασχολημένα. Τα πράσινα πακέτα μέσα στα φύλλα απορροφούν το φως του ήλιου και χρησιμοποιώντας το ως ενέργεια, μετατρέπουν το νερό, που παίρνουν από το έδαφος, και ένα αέριο (το διοξείδιο του άνθρακα) σε ζάχαρη (γλυκόζη).

Αυτή η ζάχαρη είναι το φαγητό του δέντρου. Όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού η πράσινη χλωροφύλλη παράγει φαγητό για τα δέντρα. Επειδή η πράσινη χλωροφύλλη είναι τόσο απασχολημένη, το πράσινο χρώμα καλύπτει όλα τα υπόλοιπα χρώματα που υπάρχουν στα πακέτα.

Τα πράσινα πακέτα της χλωροφύλλης στα φύλλα , για να κάνουν τη δουλειά τους, χρειάζονται το νερό από το έδαφος. Το νερό το ρουφούν από το χώμα οι ρίζες του δέντρου, ταξιδεύει προς τα πάνω μέσα στον κορμό και μπαίνει στα φύλλα μέσα από μικροσκοπικά σωληνάκια στα νεύρα του φύλλου.

ΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ – ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΦΥΛΛΑ

Καθώς πλησιάζει το Φθινόπωρο, ο καιρός γίνεται πιο κρύος. Το δέντρο αντιλαμβάνεται ότι ο Χειμώνας είναι κοντά και ξεκινάει να ετοιμάζεται. Ένα λεπτό στρώμα από κελιά μεγαλώνει γύρω από τους σωλήνες νερού μέσα στα φύλλα και τους κλείνει. Έτσι δεν μπορεί πια να περάσει νερό μέσα στα φύλλα.

Χωρίς νερό η πράσινη χλωροφύλλη αρχίζει να εξαφανίζεται και έτσι τα υπόλοιπα χρώματα μέσα στο φύλλο – η κίτρινη ξανθοφύλλη και η πορτοκαλί καροτίνη – μπορούν να παρουσιαστούν.

Τα φύλλα λοιπόν στην πραγματικότητα δεν αποκτούν άλλο χρώμα, απλά χάνουν το πράσινό τους.

ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΥΛΛΑ

Θυμάστε όταν μιλήσαμε για τα κελιά που χτίζουν ένα τοίχο για να καλύψουν τους σωλήνες, μέσα στα νεύρα του φύλλου, ώστε το νερό να μην μπορεί να φτάνει εκε;

Το νερό στα δέντρα χρησιμοποιεί τους ίδιους σωλήνες για να μεταφέρει τη ζάχαρη τριγύρω και να θρέψει το υπόλοιπο δέντρο. Όταν ο τοίχος καλύπτει τους σωλήνες, μερικές φορές ζάχαρη παγιδεύεται μέσα στο φύλλο. Αυτή η ζάχαρη είναι η αιτία που το νερό  γίνεται κόκκινο ή μωβ. Και κάνει τα φύλλα να φαίνονται κόκκινα ή μωβ.

ΤΑ ΚΑΦΕ ΦΥΛΛΑ

Όταν το νερό σταματάει να κυλάει μέσα στα φύλλα, και να παράγεται μέσα τους φαγητό, τα φύλλα αρχίζουν να πεθαίνουν. Πρώτη πεθαίνει η πράσινη χλωροφύλλη και μετά πεθαίνουν τα κίτρινα και τα καφέ πακέτα. Τότε το φύλλο γίνεται καφέ. Τα καφέ φύλλα είναι συνήθως ξερά και θρυμματίζονται εύκολα.

Τί γίνεται με τα δέντρα που τα φύλλα τους δεν αλλάζουν χρώμα;

ΤΑ ΑΕΙΘΑΛΗ ΔΕΝΤΡΑ

Υπάρχουν δυο ειδών δέντρα, τα φυλλοβόλα και τα αειθαλή.

Τα φυλλοβόλα δέντρα είναι αυτά για τα οποία μιλήσαμε. Τα φύλλα τους αλλάζουν χρώμα και πέφτουν το φθινόπωρο για να προετοιμάσουν το δέντρο για το χειμώνα.

Τα αειθαλή δέντρα μένουν πράσινα όλο το χρόνο. Τα φύλλα τους είναι σκληρά, πολλές φορές μοιάζουν με βελόνες. Δεν παγώνουν το χειμώνα και δεν χάνουν νερό τόσο γρήγορα, όσο τα άλλα είδη των φύλλων. Συγκρατώντας το νερό μέσα τους παραμένουν ζωντανά και πράσινα ακόμη και το χειμώνα.

(Πηγή kidzone.ws.)

Στη φύση τίποτε δεν πάει χαμένο – τα πεσμένα φύλλα

Στη φύση τίποτε δεν πάει χαμένο. Τα πεσμένα φύλλα στο έδαφος διασπώνται από βακτήρια, μύκητες, σκουλήκια και άλλους μικροοργανισμούς. Τα φύλλα που έχουν αποσυντεθεί επανατροφοδοτούν το χώμα με θρεπτικά συστατικά και γίνονται μέρος ενός σπογγοειδούς λιπάσματος στο έδαφος του δάσους, που απορροφά και συγκρατεί τις βροχοπτώσεις.

(Πηγή dnr.wi.gov / org /caer /ce /leek /index.htm environmental education for kids)

ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!

Τώρα το φθινόπωρο κάτι ενδιαφέρον συμβαίνει, καθώς φυσά ο αέρας. Πέφτουν τα φύλλα από τα δέντρα και χορεύουν στο αέρα! Ευκαιρία για παιχνίδι με το αλεξίπτωτο!

Τοποθετούμε φύλλα στο κέντρο του αλεξίπτωτου και μιμούμαστε τον αέρα που φυσά, κουνώντας αναλόγως τις άκρες του αλεξίπτωτου. Ήσυχο αεράκι – απαλές κινήσεις, δυνατός αέρας – έντονες κινήσεις που θα κάνουν τα φύλλα να πετάξουν, θυελλώδης άνεμος – πολύ έντονες κινήσεις – τα φύλλα πέφτουν στο έδαφος.

Τα μαζεύουμε και… πάλι από την αρχή!! Καλή διασκέδαση!!

About Ηρώ Παπαδοπούλου

Αποφοίτησα από την Παιδαγωγική Σχολή (Τμήμα Νηπιαγωγών) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1996. Κατάγομαι από τα Ιωάννινα, όπου και εργάστηκα στην ιδιωτική εκπαίδευση από το 1996 έως το 2000. Έκτοτε ζω με την οικογένειά μου στην Κέρκυρα και εργάζομαι σε δημόσιο Νηπιαγωγείο. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο: info@meleniro.gr
Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.