“Το σύννεφο έφερε βροχή!”

Για δημιουργική απασχόληση στο σπίτι ή ως δραστηριότητα στην τάξη του νηπιαγωγείου τώρα που τα σύννεφα άρχισαν να φέρνουν βροχή!

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ

” Έλα να “φτιάξουμε” βροχή”

ΥΛΙΚΑ

ένα γυάλινο δοχείο

ένα πιἀτο

πολύ ζεστό νερό

παγάκια

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  • Ρίξτε περίπου 5 πόντους από το πολύ ζεστό νερό στο γυάλινο δοχείο.
  • Καλύψτε το δοχείο με το πιάτο και περιμένετε για λίγα λεπτά πριν περάσετε στο επόμενο βήμα.
  • Τοποθετείστε τα παγάκια πάνω στο πιάτο.

ΕΞΗΓΗΣΗ

Τί συμβαίνει; Το παγωμένο πιάτο κάνει το ζεστό αέρα, που υπάρχει μέσα στο δοχείο, να υγροποιηθεί και να σχηματίσει σταγόνες νερού. Αυτό είναι το ίδιο που συμβαίνει και στην ατμόσφαιρα. Ζεστός υγρός αέρας ανεβαίνει και συναντά ψυχρότερα στρώματα αέρα ψηλά στην ατμόσφαιρα. Ο ατμός υγροποιείται και γίνεται βροχή, που πέφτει στο έδαφος.

“Δες μια σταγόνα βροχής!”

ΥΛΙΚΑ

καπάκι από κουτί παπουτσιών

χάρακας

αλεύρι

πλαστικό δοχείο

λεπτό σουρωτήρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  • Γεμίστε το καπάκι από το κουτί παπουτσιών με αλεύρι.
  • Χρησιμοποιείστε το χάρακα για να ισιώσετε και να κάνετε επίπεδη την επιφάνεια με το αλεύρι.
  • Όταν αρχίσει να βρέχει, κρατήστε το καπάκι έξω στη βροχή, μέχρι που περίπου 15 -20 σταγόνες βροχής να πέσουν μέσα στο αλεύρι. Φέρτε μέσα το καπάκι να δείτε τί έχετε ανακαλύψει.
  • Βάλτε το λεπτό σουρωτήρι πάνω στο πλαστικό δοχείο. Προσεκτικά ρίξτε το αλεύρι στο σουρωτήρι και ανακινήστε το απαλά. Οι μικροί σβώλοι που παραμένουν στο σουρωτήρι είναι οι σταγόνες της βροχής.
  • Με προσοχή τις ρίχνετε πάνω στο τραπέζι και αν θέλετε μετράτε το μέγεθός τους.

ΕΞΗΓΗΣΗ

Οι περισσότερες σταγόνες βροχής είναι σχετικά μικρές γιατί συνήθως διαλύονται καθώς πέφτουν.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ

“Τί είναι τα σύννεφα;”

Σύννεφο είναι μια μεγάλη συλλογή από πολύ μικρές σταγὀνες νερού ή παγοκρύσταλλους. Οι σταγόνες είναι τόσο μικρές και ελαφριές που μπορούν να αιωρούνται.

“Πώς σχηματίζονται τα σύννεφα;”

Ο αέρας περιέχει νερό, αλλά κοντά στο έδαφος συνήθως το νερό γίνεται ένα αόρατο αέριο, που λέγεται ατμός. Όταν ο ζεστός αέρας ανεβαίνει ψηλά, διαστέλλεται και ψύχεται. Ο ψυχρός αέρας αέρας δεν μπορεί να συγκρατήσει τόσο ατμό όσο ο ζεστός αέρας. Έτσι ένα μέρος του ατμού υγροποιείται πάνω σε μικροσκοπικά κομματάκια σκόνης, που αιωρούνται. Σχηματίζουν λοιπόν μια μικρή σταγόνα γύρω από το σωματίδιο της σκόνης.

Όταν δισεκατομμύρια από αυτά τα σταγονἰδια ενώνονται φτιάχνουν ένα σύννεφο.

“Πώς κινούνται τα σύννεφα;”

Τα σύννεφα κινούνται με τον αέρα! Φυσικά!!

“Γιατί είναι άσπρα τα σύννεφα;”

Τα σύννεφα είναι άσπρα γιατί αντανακλούν το φως του ήλιου. Το φως δημιουργείται από τα χρώματα του ουράνιου τόξου, τα οποία αν τα ενώσεις προκύπτει το άσπρο. Ο ήλιος εμφανίζεται με το κίτρινο χρώμα γιατί εκπέμπει περισσότερο κίτρινο φως από οποιοδήποτε άλλο χρώμα του φωτός. Τα σύννεφα αντανακλούν όλα τα χρώματα ακριβώς στην ίδια ποσότητα γι’αυτό και φαίνονται άσπρα.

“Γιατί τα σύννεφα γίνονται γκρίζα;”

Τα σύννεφα αποτελούνται από μικρά σταγονίδια νερού ή παγοκρύσταλλους ή συνήθως μια μίξη των δυο. Το νερό και ο πάγος διασκορπίζουν όλο το φως, κάνοντας τα σύννεφα να φαίνονται άσπρα. Αν τα σύννεφα πυκνώσουν αρκετά ή βρεθούν αρκετά ψηλά, όλο το φως από πάνω δεν μπορεί να τα διαπεράσει, έτσι αποκτούν γκρίζα ή σκούρα όψη. Επίσης αν υπάρχουν πολλά άλλα σύννεφα τριγύρω, η σκιά τους ενισχύει το γκρίζο χρώμα ή δημιουργεί διάφορες αποχρώσεις του.

Έπιασε βροχή… ευκαιρία για περίπατο! Μια ακόμη γλυκιά ανάμνηση για όλους!

About Ηρώ Παπαδοπούλου

Αποφοίτησα από την Παιδαγωγική Σχολή (Τμήμα Νηπιαγωγών) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1996. Κατάγομαι από τα Ιωάννινα, όπου και εργάστηκα στην ιδιωτική εκπαίδευση από το 1996 έως το 2000. Έκτοτε ζω με την οικογένειά μου στην Κέρκυρα και εργάζομαι σε δημόσιο Νηπιαγωγείο. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο: info@meleniro.gr
Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.