Πότε γεννήθηκα; (Δραστηριότητες μαθηματικών)

20160119_110401

Το 2016 πόσων ετών θα γίνω; Ποια χρονιά και ποιο μήνα γεννήθηκα; Πόσα παιδιά της τάξης γεννήθηκαν την ίδια χρονιά με μένα; Πόσα παιδιά έχουν γεννηθεί το φθινόπωρο; …Αυτές και άλλες ερωτήσεις επεξεργαστήκαμε και απαντήσαμε με τα παιδιά της τάξης τις προηγούμενες ημέρες, με τις ακόλουθες δραστηριότητες:

1.Το κάθε παιδί βρίσκει στον πίνακα το όνομά του και τα στοιχεία που αφορούν την ημερομηνία  της γέννησής του.

πίνακας ημερομηνιών

2. Ξεκινάμε από τη χρονολογία και βάζουμε τις χρονολογίες στη σειρά έως το 2016.  Μετράμε τα χρόνια που πέρασαν.

μετράμε τα χρόνια

3. Συμπληρώνουμε αντίστοιχο φύλλο εργασίας και το κάθε παιδί βρίσκει την ηλικία του.

φύλλο εργασίας 1

4. Με αυτά τα πρώτα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας (την χρονολογία και την ηλικία) φτιάχνουμε πίνακα στατιστικής για να εξακριβώσουμε πόσα παιδιά έχουν γεννηθεί την ίδια χρονιά και  ποια είναι τα περισσότερα.

στατιστικος πίνακας 1

5. Περνάμε στον μήνα γέννησης του κάθε παιδιού. Ξεκινάμε τη διαδικασία σκέψης βάζοντας καταρχήν αριθμούς στη σειρά από 1 – 12 και στη συνέχεια τους μήνες του έτους στην ίδια σειρά.

οι μήνες στη σειρά

οι μήνες στη σειρά 2

6. Σειρά έχει η μέρα γέννησης του κάθε παιδιού. Αφού το κάθε παιδί βρει την δική του τη σημειώνει πανω σε ένα κεράκι. Έπειτα τοποθετεί το κεράκι του στον αντίστοιχο μήνα , ελέγχοντας τα στοιχεία του στον πίνακα με τις ημερομηνίες.

κεράκια

7. Ο καθένας πρέπει να συγκεντρώσει τα στοιχεία που τον αφορούν (μέρα – μήνας – χρονιά) και να τα γράψει αριθμητικά αλλά και ολογράφως στο χαρτί του.

φύλλο εργασίας 2

8. Και για το τέλος αφού θυμηθούμε ποιούς μήνες έχει η κάθε εποχή φτιάχνουμε ομάδες ανάλογα με την εποχή που γεννήθηκε το κάθε παιδι. Έτσι απαντάμε στα ερωτήματα , πόσα παιδιά γεννήθηκαν σε κάθε εποχή και ποια είναι τα περισσότερα.

εποχές

About Ηρώ Παπαδοπούλου

Αποφοίτησα από την Παιδαγωγική Σχολή (Τμήμα Νηπιαγωγών) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1996. Κατάγομαι από τα Ιωάννινα, όπου και εργάστηκα στην ιδιωτική εκπαίδευση από το 1996 έως το 2000. Έκτοτε ζω με την οικογένειά μου στην Κέρκυρα και εργάζομαι σε δημόσιο Νηπιαγωγείο. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο: info@meleniro.gr
Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.