Παιδική Διατροφή – Συμβουλές και συνταγές

φρουτάκια

Η διατροφή ενηλίκων και παιδιών αποτελεί στις μέρες μας μείζον ζήτημα, που δημιουργεί αλυσίδες συζητήσεων από ειδικούς και μη. Κι αυτό γιατί η κατάχρηση των  προνομίων του Δυτικού πολιτισμού , που απολαμβάνουν οι περισσότεροι από εμάς, αλλά και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής, δημιούργησαν  έναν εχθρό της  καλής υγείας του ευρύτερου πληθυσμού.  Το όνομα του εχθρού αυτού φυσικά είναι …Παχυσαρκία! Δεν είναι όμως λίγες και οι περιπτώσεις παιδιών, κυρίως προνηπιακής και νηπιακής ηλικίας, που εξαιτίας μιας λανθασμένης διατροφικής πορείας παραμένουν σε πολύ χαμηλό βάρος, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ανάπτυξή τους.

Ξεφυλλίζοντας πρόσφατα ένα περιοδικό Διατροφής και Μαγειρικής , το οποίο έκανε ένα αφιέρωμα στην παιδική διατροφή, ανακαλύψαμε κάποιες γρήγορες και πολύ σαφείς συμβουλές προς τους ενηλικούς, που έχουν υπό την ευθύνη τους τη σωστή ανάπτυξη και υγεία των παιδιών. (Το υλικό αυτό θα μπορούσε να δοθεί και για την ενημέρωση των γονέων του σχολείου, στα πλαίσια σχεδίων εργασίας με το σχετικό θέμα.)

ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

ψωμακι

  • Το λάθος παράδειγμα: Πώς απαιτούμε από το παιδί να τρώει το ψάρι όταν δεν είδε ποτέ τους γονείς του να το τρώνε; Έτσι ακολουθεί το δεύτερο λάθος, με την άμεση αντικατάστασή του από κάποιο άλλο φαγητό.
  • Το ντουλάπι με τις λιχουδιές: Τα προϊόντα ζάχαρης που βρίσκονται στο ψυγείο ή στα ντουλάπια, εύκολα προσβάσιμα από τα παιδιά, είναι καλύτερα από το πιάτο με τις φακές στο τραπέζι!
  • Αναψυκτικά: Ανθρακούχα ή μη, που καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες από τα παιδιά αντί για φρεσκοστυμμένους φυσικούς χυμούς.
  • Επιβραβεύσεις και επιπλήξεις: Το παιδί από μικρό πρέπει να διδαχτεί ότι το φαγητό είναι μια απολαυστική ανάγκη για να μεγαλώσει σωστά, όχι όμως μέσο τιμωρίας ή επιβράβευσης.
  • «Να το φας όλο!»: Η υπερβολική ανησυχία , της μητέρας κυρίως, αν το παιδί έφαγε όλο το φαγητό του. Έγκριτοι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο δηλώνουν ότι » το παιδί όταν πεινάσει θα φάει. Αρκεί όταν πεινάσει να βρει και πάλι το καθορισμένο φαγητό του, όχι άλλα είδη όπως σνακ, αλμυρά ή ζαχαρωτά».
  • Παραμονή όλων, ή της μητέρας, στο τραπέζι παρακαλώντας το παιδί να φάει: Το παιδί πρέπει να μάθει ότι το φαγητό έχει κι αυτό χρονικά όρια, αρχή και τέλος. Έτσι μόνο θα μάθει να βάζει τη ζωή του σε τάξη στο μέλλον.

 

ΤΟ ΚΟΛΑΤΣΙΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

κολατσιό

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:

  • Καθαρό καλαθάκι φαγητού: Να μην υπάρχουν στο καλαθάκι υπολείμματα τροφής ή ψίχουλα από την προηγούμενη μέρα.
  • Εφευρετικότητα: Να μην παίρνει μαζί του κάθε μέρα το ίδιο φαγητό π.χ. τοστ, καθώς το παιδί θα το βαρεθεί και γρήγορα θα το φέρνει άθικτο στο σπίτι.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ:

  1. Στρογγυλό ψωμάκι με αβγό, τυρί και ντομάτα
  2. Τοστ ψημένο στην τοστιέρα, αβγό, τυρί, μαρούλι
  3. Σπιτικό τυροπιτάκι
  4. Σπιτικό κείκ, με ελεγχόμενη ζάχαρη
  5. Παστέλι
  6. Κριθαρένια παξιμάδια με ελαιόλαδο και τυρί
  7. Σπανακόπιτα σπιτική
  8. Τσιπς από αραβική πίτα αλειμμένη με ελαιόλαδο, πασπαλισμένη με ρίγανη και άλλα μυρωδικά, ψημένα μέχρι να γίνουν κριτσανιστά (όλα σε σακουλάκι)
  9. Σάντουιτς με κοτοσαλάτα σπιτική
  10. Σταφιδόψωμο
  11. Γιαούρτι με μέλι και αλεσμένουν ξηρούς καρπούς.
  12. Φρούτα

ΕΞΥΠΝΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

 

πρασινάδες

  • Παίξτε το παιχνίδι της τυφλόμυγας: Κόψτε κομματάκια φρούτων ή λαχανικών. Δέστε του τα μάτια και βάλτε το να δοκιμάσει για να βρει τί είναι. Δέστε και τα δικά σας μάτια και κάντε το ίδιο.
  • Αφήστε το να σας βοηθήσει στην κουζίνα: Μάθετε του τα λαχανικά και την αξία τους στον οργανισμό. Παίξτε την τυφλόμυγα με την αφή.
  • Βάλτε τα παιδιά να φωτογραφίσουν φρούτα και λαχανικά μόνα τους: Κρεμάστε τις φωτογραφίες τους στο δωμάτιο τους. Η οπτική επαφή δρα θετικά.
  • Φτιάξτε πολύχρωμες φρουτιέρες: Τοποθετήστε τις φρουτιέρες σε σημείο συνέχεια ορατό από τα παιδιά. Κρύψτε ψηλά ζαχαρωμένα και αλμυρά σνακ.
  • Τοποθετήστε ένα πιάτο πολύχρωμα φρέσκα λαχανικά σε μπαστουνάκια στο τραπέζι μέχρι να σερβίρετε: Φτιάξτε και υγιεινές σάλτσες δίπλα τους και αφήστε το παιδί να δοκιμάσει.
  • Κρυμμένα λαχανικά: Δημιουργήστε μαζί με το παιδί μπιφτέκια με κιμά και μικρά κομμάτια λαχανικών. Ψήστε τα και καλέστε το παιδί να βρει και να ονομάσει τα λαχανικά που βάλατε.

 

ΑΠΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΧΕΡΑΚΙΑ

baking1-1024x682

Συνταγές που μπορούν να εκτελεστούν από τα παιδιά με μια μικρή μόνο βοήθεια από κάποιον ενήλικα.

ΚΡΙΤΣΙΝΑΚΙΑ

κριτσίνια

Υλικά:

440γρ. αλεύρι

10γρ.μαγιά

180 γρ.βούτυρο

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

1/2 κουταλιά της σούπας αλάτι

60γρ. γάλα

2-3 αβγά

σουσάμι για γαρνίρισμα

1 αβγό για επάλειψη

Σκεύη: Ζυγαριά, μπολ, ταψί φούρνου

  • Ζυγίζετε τα υλικά
  • Τα βάζετε στο μπολ όλα μαζί και ζυμώνετε
  • Πλάθετε το ζυμάρι σε μεγάλα μακρόστενα κομμάτια, προσέχοντας να είναι ομοιόμορφα
  • Τα τοποθετείτε στον πάγκο και τα αλείφετε με αβγό
  • Τα πασπαλίζετε με το σουσάμι.
  • Βουτυρώνετε το ταψί
  • Τοποθετείτε τα κριτσινάκια στη σειρά
  • Τα ψήνετε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά

 

ΚΕΙΚ ΜΕ ΜΠΑΝΑΝΕΣ

banana cake

Υλικά:

200γρ ζάχαρη

2 βανίλιες

100γρ βούτυρο

2 αβγά

300γρ αλεύρι

2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

λίγο αλάτι

3 ώριμες μπανάνες (μεσαίου μεγέθους)

Σκεύη: ζυγαριά, μπολ, μίξερ, πιρούνι, μακρόστενη φόρμα

  • Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να ασπρίσουν
  • Προσθέτετε ένα ένα τα αβγά, λίγο αλάτι, το αλεύρι και το μπείκιν πάουντερ
  • Στο τέλος προσθέτετε και τις μπανάνες, αφού τις λιώσετε με το πιρούνι
  • Χτυπάτε καλά τα υλικά
  • Βουτυρώνετε και αλευρώνετε τη φόρμα και απλώνετε το μείγμα
  • Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα

 

ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙ

honey cookies

Υλικά:

400γρ αλεύρι

180 γρ ζάχαρη

100γρ ψίχα αμυγδάλου

230 γρ μαργαρίνη

1 κουταλάκι βανίλια

λίγο αλάτι

ξύσμα από λεμόνι

1 αβγό

μέλι

Σκεύη: ζυγαριά. λεκανίτσα, πλάστης, διάφορα φορμάκια,  ταψί φούρνου, σπάτουλα, πινέλο

  • Ζυμώνετε τα υλικά πολύ καλά όλα μαζί να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Αφήνετε το μείγμα για 30 λεπτά να ξεκουραστεί
  • Με τον πλάστη και αλεύρι ανοίγετε τη ζύμη, να έχει μισό περίπου πόντο πάχος
  • Με τα φορμάκια δημιουργείτε σχεδιάκια
  • Βουτυρώνετε το ταψί του φούρνου και με τη σπάτουλα τοποθετείτε τα μπισκοτάκια μέσα
  • Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά
  • Όταν κρυώσουν καλά τα αλείφετε με μέλι

 

Πηγές:

Περιοδικό  Οlive, ένθετο της εφημερίδας  «Πρώτο Θέμα», με ημερομηνία κυκλοφορίας 27/9/2015

Φωτογραφίες από:

www.babble.com

blog.bigjigstoys.co.uk

blog.bigjigstoys.co.uk

 

 

About Ηρώ Παπαδοπούλου

Αποφοίτησα από την Παιδαγωγική Σχολή (Τμήμα Νηπιαγωγών) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1996. Κατάγομαι από τα Ιωάννινα, όπου και εργάστηκα στην ιδιωτική εκπαίδευση από το 1996 έως το 2000. Έκτοτε ζω με την οικογένειά μου στην Κέρκυρα και εργάζομαι σε δημόσιο Νηπιαγωγείο. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο: info@meleniro.gr
Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *