Βοηθώντας τα παιδιά να χαλαρώσουν

Παιδιά στο γρασίδιΜέρες γεμάτες ξέγνοιαστα παιχνίδια και χαρούμενες δραστηριότητες στο σπίτι, στην εξοχή, στο πάρκο αλλά και στην τάξη και  στην αυλή! Τα παιδιά  πάντα παρακαλούν να κρατήσει το παιχνίδι λίγο ακόμη, καθώς διαθέτουν εκείνα τα μοναδικά αποθέματα διάθεσης και ενέργειας, που μοιάζουν ανεξάντλητα! Όμως κάθε μέρα φτάνει κάποια στιγμή στο τέλος της (είτε πρόκειται για μια μέρα στο σπίτι, είτε για μια μέρα στο σχολείο) και καλό θα ήταν να μην αδειάζουν εντελώς οι αποθήκες ενέργειας, αφού η νέα μέρα είναι μόλις λίγες ώρες μακρυά!

Κάνοντας μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο ανακαλύψαμε διάφορες ιδέες για γονείς ή/και εκπαιδευτικούς, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να χαλαρώσουν με ευχάριστο τρόπο, και να δεχτούν την ξεκούραση ως φυσική συνέχεια των δραστηριοτήτων τους και όχι ως … τιμωρία!

1) ΖΥΜΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΛΕΒΑΝΤΑ

Λεβάντα

 Η ενασχόληση των παιδιών με τις ζύμες κατασκευών, από μόνη της, είναι  γνωστός τρόπος εκτόνωσης της έντασης και των αρνητικών συναισθημάτων. Η λεβάντα δε είναι δημοφιλής για τις ευεργετικές της ιδιότητες και τη συμβολή της στην χαλάρωση και την ηρεμία. Οπότε είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως ο συνδυασμός των δυο μπορεί να γίνει ένα ευχάριστο και απολαυστικό μέσο χαλάρωσης των παιδιών.

Συνταγή για τη ζύμη :

2 κούπες αλεύρι

2 κουτ.γλ. ελαιόλαδο

2 κούπες ζεστό νερό

1 κούπα αλάτι

4 κουτ.γλ. κρεμ ντε ταρτάρ (κρεμόριο: είναι σκόνη και θα τη βρείτε στο σούπερ μάρκετ εκεί που είναι τα μπαχαρικά ή εκεί που είναι οι βανίλιες)

1 κουτ.γλ. αιθέριο έλαιο λεβάντας

2 κουτ.γλ. μωβ χρώμα ζαχαροπλαστικής ή απλή τέμπερα

– Ενώστε και ανακατέψτε τα στερεά υλικά. Κάντε το ίδιο με τα υγρά και στη συνέχεια ανακατέψτε τα όλα μαζί.

 

2) ΦΩΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Φωλιά ανάγνωσης

Φτιάξτε σε μια γωνιά μια ευχάριστη, άνετη “φωλιά” ανάγνωσης, χρησιμοποιώντας μαξιλάρια, κουβέρτες και σεντόνια. Ένα καλάθι με τα αγαπημένα βιβλία των παιδιών, ίσως και λίγη  επένδυση με χαλαρωτική μουσική, συνθέτουν ένα σκηνικό ευχάριστης ηρεμίας.

3) Η ΚΟΙΛΙΤΣΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΕΙ

 Χαλάρωση

Τα παιδιά ξαπλώνουν κάπου που νιώθουν άνετα και έχουν αρκετό χώρο. Κλείνουν τα μάτια και ακολουθούν τις οδηγίες:

  • Ξαπλώστε, κλείστε τα μάτια κι ακουμπήστε τα χέρια στην κοιλιά σας.
  • Κλείστε το στόμα και αναπνεύστε από τη μύτη. Ρουφήξτε αέρα από τη μύτη σας όσο μετράω μέχρι το 8.
  • Κρατήστε τον αέρα όσο μετράω μέχρι το 2.
  • Απαλά αφήστε τον αέρα να βγει από τη μύτη ή το στόμα.

 

4) ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΜΕ ΣΥΡΜΑΤΑ ΠΙΠΑΣ

Σύρματα πίπας

Ένα καλάθι με χρωματιστά σύρματα πίπας και συμπληρωματικά ένα καλαθάκι με χάντρες, είναι σίγουρο ότι μπορούν να προσφέρουν αρκετή …δημιουργική ησυχία!

5) ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΜΕ ΤΕΧΝΗ

Τέχνη

Η τέχνη σε οποιαδήποτε μορφή της λειτουργεί εκτονωτικά και κατευναστικά. Είναι σίγουρος δρόμος για την επικοινωνία με τα συναισθήματα και τον εσωτερικό εαυτό μας. Ας την χρησιμοποιήσουμε λοιπόν με όποιον τρόπο επιθυμούμε:

Ζωγραφική: Νερομπογιές, κραγιόνια, μολύβια και αρκετά λευκά (ή μη) χαρτιά είναι πολύ καλά για αρχή! Τα παιδιά εδώ ξέρουν μόνα τους τον δρόμο!

Πλαστική: Πηλός, ζυμάρια, πλαστελίνες είναι πάντα διαθέσιμα για… “ζούλιγμα”!

Φωτογραφία: Μια φωτογραφική μηχανή και όλα είναι εκεί για να τα απαθανατίσουμε και ταυτόχρονα να μας βοηθήσουν να ρίξουμε τους ρυθμούς μας και να χαλαρώσουμε μέσα από τις όμορφες εικόνες!

Θέατρο: Ένα μπαούλο με παλιά ρούχα και αξεσουάρ είναι θησαυρός ιδεών για δραματοποιήσεις και αυτοσχέδια θεατρικά παιχνίδια από αποτελούν εγγύηση έκφρασης και εκτόνωσης συναισθημάτων.

Μουσική: Μουσικές χαλάρωσης και διαλογισμού έτοιμες για νοερά ταξίδια σε κόσμους μαγικούς! Με ακουστικά ή χωρίς, μοναχικά ή ξαπλωμένοι ο ένας στην αγκαλιά του άλλου!

Συνδυασμοί:

-Κάποια παιδιά μεταμφιέζονται και κάποια τα φωτογραφίζουν.

-Οι κατασκευές τους  με τις ζύμες επικολλούνται στις ζωγραφιές τους …προσθέτοντας διαστάσεις!

6) ΣΥΝΝΕΦΟΤΑΞΙΔΟ

Σύννεφα

Μια μέρα με αρκετά, αφράτα, άσπρα σύννεφα βγείτε στην αυλή. Ζητήστε από τα παιδιά σε ζευγάρια να καθίσουν στο έδαφος, ακουμπώντας πλάτη με πλάτη και αφήστε απλά να παρατηρήσουν το ταξίδι που κάνουν τα σύννεφα στον ουρανό. Υπενθυμίστε τους να αναπνέουν αργά. Η ιδανική στάση σώματος βέβαια θα ήταν εδώ τα παιδιά να βρίσκονται ξαπλωμένα στο έδαφος.

7) ΓΙΟΓΚΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

love-yoga1

Στο σπίτι θα μπορούσατε να παρακολουθήσετε κάποια ενδιαφέροντα βίντεο με προτάσεις ασκήσεων γιόγκα για παιδιά. Τα παιδιά εκτελούν απλοποιημένες κινήσεις γιόγκα υπό την καθοδήγηση σας (για τα βίντεο που σας προτείνουμε χρειάζεται να γνωρίζετε αγγλικά ώστε να μπορείτε να κάνετε την μετάφραση)

www.youtube.com

 

8) ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΡΤΙΣΗΣ

mindfulness phil hands“Τα μαγνητικά χέρια”

– Σταθείτε όρθιοι

– Εισπνεύστε αέρα αργά από τη μύτη (1-2-3-4)

-Εκπνεύστε αργά από το στόμα (1-2-3-4)

– Τεντώστε μπροστά τα χέρια με τις παλάμες ανοιχτές αντικριστά.

– Προσποιηθείτε ότι υπάρχει ένας μαγνήτης που αργά τραβάει τις παλάμες σας να ενωθούν

– Φέρτε  τις παλάμες σας πολύ κοντά μέχρι σχεδόν να αγγίξουν η μια την άλλη

– Απομακρύνετε αργά τις παλάμες

-Συνεχίστε να αναπνέετε. Επαναλάβετε.

 

9)ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΣΑΚΙΔΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΦΥΓΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΓΑΛΗΝΗΣ

Παιδι με σακίδιο

Μια ιδέα που μας άρεσε πολύ είναι και η σημασία που δίνει ο εμπνευστής της στην προετοιμασία για την χαλάρωση των παιδιών. Ανακοινώνει στα παιδιά ότι θα κάνουν όλοι μαζί ένα ταξίδι με προορισμό το Νησί της Γαλήνης. Στο νησί αυτό το σώμα τους θα γίνει χαλαρό και ήρεμο , χωρίς καμία ένταση. Μόνο όταν φτάσει κανείς εκεί θα καταλάβει πως είναι να νιώθει το σώμα του έτσι. Πρέπει λοιπόν να ετοιμάσουν τα σακίδια τους για το ταξίδι βάζοντας μέσα μερικά απαραίτητα εφόδια (εμείς σας αναφέρουμε εκείνα που θεωρούμε πιο βατά και ευκολονόητα για εμάς και τα παιδιά).

1ο εφόδιο  η Φαντασία:

Ξαπλώστε άνετα και κλείστε τα μάτια. Αν δυσκολεύεστε να τα κρατήσετε κλειστά, βάλτε πάνω τους τα χέρια σας. Με τα μάτια κλειστά “δείτε” ένα αστέρι. Ανοίξτε τα μάτια και πάρτε μια βαθειά αναπνοή. Τώρα κλείστε τα μάτια και δείτε ένα άλλο αστέρι. Ανοίξτε τα μάτια και πάρτε μια βαθειά αναπνοή. Καταπληκτική δουλειά! Μπορέσατε να δείτε το αστέρι; Το φανταστήκατε;

2ο εφόδιο η Ηρεμία:

Σε όρθια στάση κουνήστε τις πατούσες σας και μετά νιώστε πως βουλιάζουν στο πάτωμα. Κουνήστε τα πόδια σας και μετά νιώστε τα βαριά να λυγίζουν στο πάτωμα. Κουνήστε τα χέρια σας και μετά ακουμπήστε τα απαλά στις πλευρές. Κουνήστε κυκλικά το κεφάλι και μετά νιώστε το χαλαρό και βαρύ να ακουμπάει στο πάτωμα. Μείνετε για λίγο. Μπράβο! Τώρα το σώμα σας είναι ήρεμο και χαλαρό!

3ο εφόδιο η Θετική σκέψη για τον εαυτό :

Είναι μιλάμε γλυκά, με πολλή αγάπη, όταν μιλάμε για τον εαυτό μας! Γιατί το να κάνουμε χαρούμενες και θετικές σκέψεις βοηθά να νιώσουμε χαλαροί και ήρεμοι αλλά και να λύνουμε πιο εύκολα προβλήματα που μας απασχολούν. Ας παίξουμε λοιπόν:

“Η χαρούμενη πάσα!”

Όταν πιάσεις την μπάλα, που πάει από χέρι σε χέρι, πες κάτι που σου αρέσει στον εαυτό σου. Στον δεύτερο γύρο ψιθύρισε “είμαι χαλαρός-η και ήρεμος – η”. Στον τρίτο γύρο πες με χαρά “είμαι υπέροχος-η και καταπληκτικός -η”.

4ο εφόδιο μια Βαθειά αναπνοή:

Βλ. 3) Η ΚΟΙΛΙΤΣΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΕΙ

Όλα αυτά τα εφόδια οδηγούν σίγουρα στο Νησί της Γαλήνης: Κλείστε τα μάτια και αφήστε το σώμα σας να λιώσει στο έδαφος. Αφήστε το κεφάλι σας να ξεκουραστεί. Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε ότι βρίσκεστε ξαπλωμένοι σε μια αμμουδιά κοντά στη θάλασσα.  Νιώστε την άμμο από κάτω σας. Μπορείτε να νιώσετε τη ζεστασιά του ήλιου; Τί ακούτε; Μήπως τους γλάρους που πετούν ψηλά; Μήπως ακούτε τα κύματα που πέφτουν πάνω στα βράχια; Νιώστε χαλαρά και απολαύστε την ηρεμία. Μείνετε ξαπλωμένοι για όση ώρα θέλετε. Είστε στο Νησί της Γαλήνης!

10) Παιδική χαλάρωση και οραματισμοί 

nature photography kids children summer sunlight relaxing striped clothing 2560x1600 wallpaper_www.wallpaperfo.com_67

Αφού φτάσουμε στο Νησί της Γαλήνης, ή κάθε φορά που φτάνουμε εκεί, μπορούμε να κάνουμε με τα παιδιά πολλές ασκήσεις χαλάρωσης και ηρεμίας, όπως αυτές που προτείνει η Δρ. Ελένη Τσουκαλή :

http://lenahealth.blogspot.gr/2010/07/2.html

Οι δραστηριότητες και οι ασκήσεις χαλάρωσης για τα παιδιά μπορούν , όπως αναφέραμε στην εισαγωγή, να αποτελέσουν, το κλείσιμο μιας ημέρας στο σπίτι ή στο σχολείο, εννοείται όμως πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως τεχνικές, ανά πάσα στιγμή που τα παιδιά φτάνουν σε μια κορύφωση ενεργητικότητας και έντασης. Στις υπερσυνδέσεις που ακολουθούν μπορείτε να βρείτε κι άλλες ιδέες που πιθανόν σας ενδιαφέρουν αν θέλετε να εντρυφήσετε στο θέμα.

ΠΗΓΕΣ:

octaviaandvicky.com

blogs.psychcentral.com

kidsrelaxation.com

www.modernparentsmessykids.com

www.huffingtonpost.com

www.creativeplayhouse.mumsinjersey.co.uk

theimaginationtree.com

kidsrelaxation.com

fit.webmd.com

practicalkatie.com

www.learning4kids.net

About Ηρώ Παπαδοπούλου

Αποφοίτησα από την Παιδαγωγική Σχολή (Τμήμα Νηπιαγωγών) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1996. Κατάγομαι από τα Ιωάννινα, όπου και εργάστηκα στην ιδιωτική εκπαίδευση από το 1996 έως το 2000. Έκτοτε ζω με την οικογένειά μου στην Κέρκυρα και εργάζομαι σε δημόσιο Νηπιαγωγείο. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο: info@meleniro.gr
Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.