15 χριστουγεννιάτικα βιβλία, αφορμή για 15 δημιουργικές δραστηριότητες.

books

15 χριστουγεννιάτικα βιβλία βρίσκονται τυλιγμένα σαν δώρα και αριθμημένα, κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο της τάξης. Κάθε μέρα για τις επόμενες 15 σχολικές μέρες, που απομένουν μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων, ξετυλίγουμε το βιβλίο της ημέρας, με τη σειρά των αριθμών, και πραγματοποιούμε την δραστηριότητα που μας προτείνει (με οδηγίες που το συνοδεύουν). Οι τίτλοι που σας προτείνουμε είναι ενδεικτικοί. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια βιβλία θέλετε, καθώς οι δραστηριότητες δεν έχουν σχέση με την πλοκή της ιστορίας, αλλά με τη δομή των βιβλίων ή με τα χριστουγεννιάτικα στοιχεία, που λίγο πολύ διαθέτουν όλα τα βιβλία του είδους.

Στο τέλος συγκεντρώνουμε τις εργασίες των παιδιών, όπως θα προκύψουν από τις δραστηριότητες, και  φτιάχνουμε ένα “Αναμνηστικό Χριστουγεννιάτικων Δραστηριότητων στην τάξη του Νηπιαγωγείου”!

Βιβλίο 1 : “Παραμονή Πρωτοχρονιάς, Κλέμεντ Μουρ, εκδ. Ψυχογιός” (ή ένα βιβλίο με έμφαση στην εικόνα).

Δραστηριότητα 1: “Ένα βιβλίο άνω κάτω”: Βγάζουμε φωτοτυπία τις σελίδες του βιβλίου. / Τα παιδιά τις βάζουν στη σειρά όπως νομίζουν. / Αφηγούνται την ιστορία σύμφωνα με τις εικόνες./ Καταγράφουμε την ιστορία και φτιάχνουμε ένα αντίτυπο για κάθε παιδί. / Διάβάζουμε την πρωτότυπη ιστορία και κάνουμε τις συγκρίσεις μας!

(πηγή:1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο, Φιλίπ Μπρασέρ, εκδ. Μεταίχμιο)

Βιβλίο 2: “Άγιος Βασίλης, Mauri Kunnas, εκδ. Πατάκη” (ή ένα βιβλίο με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποκιλία λέξεων για τα Χριστούγεννα)

Δραστηριότητα 2: “Χριστουγεννιάτικες λέξεις”: Διαβάζουμε την ιστορία. / Γράφουμε σε μικρά χαρτάκια λέξεις που υπάρχουν στο βιβλίο και έχουν σχέση με τα Χριστούγεννα και τα βάζουμε σε ένα βάζο. / Κάθε παιδί παίρνει δυο τυχαίες λέξεις από το βάζο και περιγράφει την εικόνα που του έρχεται στο μυαλό του από αυτές. / Η νηπιαγωγός καταγράφει τα λόγια του παιδιού και στο ίδιο χαρτί το παιδί κάνει την αντίστοιχη ζωγραφιά.

(πηγή:1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο, Φιλίπ Μπρασέρ, εκδ. Μεταίχμιο)

Βιβλίο 3: “Τα πρώτα Χριστούγεννα, εκδ. ΡΕΚΟΣ” (ή ένα βιβλίο για τη Γέννηση)

Δραστηριότητα 3: Διαβάζουμε την ιστορία. / Κολάζ αστέρι με αλουμινόχαρτο (όχι όμως σε ξυλάκι όπως στη φωτο αλλά κολλημένο σε Α4)

aloyminoxarto

(πηγή: http://make-and-play.blogspot.gr/2013/01/aluminium-foil-stars-carobni-stapici-od.html)

Βιβλίο 4 : “Χριστουγεννιάτικες ιστορίες…με αλάτι και πιπέρι, Φαμπρίς Λελάρζ – Αν Μαρί Φρισκ, εκδ. Ψυχογιός” (ή ένα βιβλίο με ενδιαφέρον εξώφυλλο)

Δραστηριότητα 4: Καλύπτουμε το εξώφυλλο του βιβλίου αφήνοντας μόνο ένα σημείο ανοιχτό έτσι που να φαίνεται ένα κομμάτι του. / Τα παιδιά παρατηρώντας αυτό το κομμάτι φαντάζονται και φτιάχνουν μια δική τους ιστορία. / Η νηπιαγωγός καταγράφει την ιστορία των παιδιών και φτιάχνει ένα αντίτυπο για κάθε παιδί. / Η νηπιαγωγός μοιράζει στα παιδιά φωτοτυπίες του καλυμμένου εξώφυλλου και εκείνα συμπληρώνουν την εικόνα σύμφωνα με την ιστορία που φαντάστηκαν. / Στο τέλος αποκαλύπτουμε ολόκληρο το εξώφυλλο και διαβάζουμε μια από τις ιστορίες του, αφού το συγκεκριμένο πρόκειται για συλλογή.

(πηγή:1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο, Φιλίπ Μπρασέρ, εκδ. Μεταίχμιο)

Βιβλίο 5 : “Τα μυστικά του Αη Βασίλη, εκδ. Ψυχογιός” (ή ένα βιβλίο για τον Αη Βασίλη)

Δραστηριότητα 5: Διαβάζουμε την ιστορία,/ Τα παιδιά ζωγραφίζουν με μαρκαδόρους το θέμα: “Αν ο Αη Βασίλης δεν φορούσε κόκκινη στολή τί θα φορούσε; Ζωγράφισε και ντύσε τον Αη Βασίλη όπως θέλεις εσύ!”

Βιβλίο 6: “Πώς βρήκε τη δουλειά του ο Αη Βασίλης; Stefen Krensky, εκδ. Παπαδόπουλος” (ή ένα βιβλίο για τον Αη Βασίλη)

Δραστηριότητα 6: Γράμμα στον Αη Βασίλη.

Βιβλίο 7: ” Αν ήμουν Αη Βασίλης, Hanne Turk, εκδ. Άμμος” (ή ένα βιβλίο για τον Αη Βασίλη)

Δραστηριότητα 7: Διαβάζουμε την ιστορία./ Η νηπιαγωγός ρωτάει κάθε παιδί “αν ήσουν Αη Βασίλης και έπρεπε να παραδώσεις μόνο ένα δώρο, σε ποιον θα το παρέδιδες και τί θα ήταν”. / Καταγράφει χωριστά για κάθε παιδί τις απαντήσεις. / Στο ίδιο χαρτί το κάθε παιδί  κάνει και την αντίστοιχη ζωγραφιά.

Βιβλίο 8: “Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι, Ευγένιος Τριβιζάς, εκδ. Ελληνικά Γράμματα” (ή ένα βιβλίο που να περιέχει ιδιαίτερες φράσεις- μηνύματα)

Δραστηριότητα 8 : “Η φράση πίνακας”: Διαβάζουμε την ιστορία./ Η νηπιαγωγός ξεχωρίζει και γράφει σε χαρτάκια κάποιες χαρακτηριστικές φράσεις της ιστορίας π.χ. “Παππού σήκωσέ με, σε παρακαλώ, στα χέρια σου για ν’αγγίξω ένα αστεράκι” “ποιος ξέρει ίσως κάποια μέρα να τα καταφέρω” κλπ./ Τα παιδιά επιλέγουν την αγαπημένη τους φράση και φτιάχνουν ατομικά ένα έργο τέχνης που να την περιλαμβάνει: Χρωματίζουν με νερομπογιές, φτιάχνουν μια “κορνίζα” με τέμπερες και στη συνέχεια κολλούν την αγαπημένη τους φράση.

(πηγή:1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο, Φιλίπ Μπρασέρ, εκδ. Μεταίχμιο)

Βιβλίο 9: “Ο Καλοκαλικάντζαρος σώζει το καλικαντζαροχωριό, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εκδ. Πατάκη” (ή ένα βιβλίο με κάποιον χαρακτηριστικό ήρωα)

Δραστηριότητα 9: Διαβάζουμε την ιστορία./ Τα παιδιά ζωγραφίζουν πώς φαντάζονται τον ήρωα!

Βιβλίο 10: “Ένα δέντρο μια φορά, Ευγένιος Τριβιζάς, εκδ. Καλέντης” (ή ένα βιβλίο με ευανάγνωστη γραμματοσειρά στον τίτλο)

Δραστηριότητα 10: Διαβάζουμε την ιστορία. / Κάθε παιδί έχει χαρτάκια με τις λέξεις του τίτλου και τις κολλάει στη σειρά στο χαρτί του.

Βιβλίο 11: “Τα χρωματιστά Χριστούγεννα, Αθηνά Γκότση, εκδ. Μίνωας” (ή ένα βιβλίο με χριστουγεννιάτικο δέντρο)

Δραστηριότητα 11: Διαβάζουμε την ιστορία. / Δίνουμε στα παιδιά διάφορα υλικά για κολάζ (χαρτάκια, χρυσόσκονες, χρυσόχαρτα και αλουμινόχαρτα) και ο καθένας στολίζει το δικό του δεντράκι όπως θέλει.

Βιβλίο 12: “Το ωραιότερο δώρο του κόσμου, Νικόλας Ανδρικόπουλος, εκδ. Ελληνικά Γράμματα” (ή ένα βιβλίο με χριστουγεννιάτικα δώρα)

Δραστηριότητα 12: Διαβάζουμε την ιστορία, / Δίνουμε στα παιδιά μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, λαδοπαστέλ και τους ζητάμε να σχεδιάσουν, να ζωγραφίσουν, να χρωματίσουν το δικό τους χαρτί περιτυλίγματος!

Βιβλίο 13: “Χιονούλης, πρωτοχρονιάτικο πάρτι, Thomas Baas, εκδ. MODERN TIMES”(ή ένα βιβλίο με χίονι!)

Δραστηριότητα 13: Διαβάζουμε την ιστορία./ Φτιάχνουμε χιονονιφάδες με αλάτι!

salt snowflake 1

(Οι οδηγίες εδώ: http://www.readingconfetti.com/2012/01/rainbow-snowflakes-and-color-crawling.html )

Βιβλίο 14: “Ένας τάρανδος στο σπίτι μου, Μαρκ Κίμπολ Μούλτον, εκδ. Μεταίχμιο” (ή ένα βιβλίο με περίληψη της ιστορίας στο πίσω μέρος)

Δραστηριότητα 14: Διαβάζουμε την περίληψη της ιστορίας / Ζητάμε από τα παιδιά να φανταστούν και να ζωγραφίσουν το τέλος της ιστορίας./ Στην παρεούλα ο καθένας παρουσιάζει τη δική του εκδοχή./ Διαβάζουμε την πρωτότυπη ιστορία και κάνουμε τις συγκρίσεις μας.

ΒΙΒΛΙΟ 15: Ε Κ Π Λ Η Ξ Η ! !

Το τελευταίο πακέτο δεν θα είναι ένα βιβλίο αλλά ένα κουτί που θα περιέχει αστεράκια κολλημένα σε ξύλινα καλαμάκια και από την πίσω μεριά θα γράφουν μια ευχή από τις κυρίες! Κάθε παιδί θα  προσαρμόσει το δικό του σε ειδική υποδοχή στην τελευταία σελίδα του “Αναμνηστικού” του!

Σας ευχόμαστε να περάσετε, όσο πιο δημιουργικά και διασκεδαστικά μπορείτε, τις ημέρες πριν τις γιορτές!

About Ηρώ Παπαδοπούλου

Αποφοίτησα από την Παιδαγωγική Σχολή (Τμήμα Νηπιαγωγών) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1996. Κατάγομαι από τα Ιωάννινα, όπου και εργάστηκα στην ιδιωτική εκπαίδευση από το 1996 έως το 2000. Έκτοτε ζω με την οικογένειά μου στην Κέρκυρα και εργάζομαι σε δημόσιο Νηπιαγωγείο. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο: info@meleniro.gr
Bookmark the permalink.

8 Comments

  1. Δήμητρα

    Τέλειο!!!!!!!!!! Μπράβο σας κορίτσια!!!!!!!!! Φοβερη ιδέα!!!!!!!!!! Μα που τα βρίσκετε όλα;;;;;;;;;;;; Δεν ξέρω τι να πρωτοκάνω!!!!!!!! Μην ανεβάσετε τίποτα άλλο Χριστουγεννιάτικο γιατί θα πρέπει να καθόμαστε μέχρι το βράδυ! Πάνω που είχαμε αποφασισει να κάνουμε τα περσινά!!! Τι μπέρδεμα!!!!

    • Έτσι είναι καλύτερα!! Να έχουμε πολλές ιδέες στη διάθεσή μας και να επιλέγουμε ό,τι μας ταιριάζει περισσότερο!!Και πάνω από όλα να περνάμε καλά με ό,τι κάνουμε!! Ευχαριστούμε πολύ!!

  2. Ρέβελα Φραντζέσκα

    Γεια σας κορίτσια,συγχαρητήρια για την πολύ όμορφη δουλειά σας.Μου άρεσε τόσο,που αποφάσισα να την αναδημοσιεύσω,στο ηλεκτρονικό περιοδικό που συμμετέχω και λέγεται :Ο μαγικός κόσμος του παιδικού βιβλίου.Η στήλη μου είναι τα “Βιβλιοπαιχνιδίσματα”.Ρίξτε μια ματιά ,νομίζω θα σας αρέσει! Να είστε πάντα καλά!

    • Το ενδιαφέρον σας, καθώς και η αναδημοσίευση, μας δίνουν μεγάλη χαρά! Μόλις “ρίξαμε τη ματιά” μας και σας συγχαίρουμε με τη σειρά μας για το έργο σας. Ελπίζουμε να “συναντηθούμε” ξανά!

  3. ΜΑ ΤΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ!!! ΠΩΣ ΜΟΥ ΞΕΦΥΓΕ!!! ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΨΩ!!! ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ!!! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑς ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ!!! ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!

    • Χαιρόμαστε πολύ όταν οι προτάσεις μας προκαλούν τόσο θετικά σχόλια!! Σας ευχαριστούμε!! Αντιγράψτε, τροποποιήστε, βελτιώστε, αλλάξτε, διαφοροποιήστε και μοιραστείτε, αυτό είναι το πιστευώ μας!!Καλή συνέχεια και σε εσάς!!

  4. Πάντα δημιουργικές… το μπράβο είναι φτωχό… συνεχίστε να μας δίνετε ιδέες… καλή συνέχεια σε Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.